Subota 18.07.2015.
09:49
Tanjug

"Smrt (arogantnoj) Americi!"

Reuters
Sporazum je jedno, stav nešto sasvim drugo: Vrhovni iranski verski vođa ajatolah Ali Hamenei

Hamenei je dodao da nuklearni sporazum, sklopljen u utorak nakon višegodišnjih pregovora Irana i svetskih sila, neće uticati na zvanični Teheran da prestane da podržava vlade Sirije i Iraka, niti "potlačene narode" Jemena i Bahreina, kao ni Palestince.

Ajatolah je istakao da sporazum sa Britanijom, Kinom, Francuskom, Rusijom, SAD i Nemačkom još nije stupio na snagu i da on mora da bude pažljivo razmotren.

- Oni su se zaista veoma potrudili i vredno radili. Tekst je pripremljen, bez obzira da li će biti usvojen ili ne, ali oni su učinili ono što je bilo na njima i za to treba da budu nagrađeni - rekao je Hamenei, govoreći o iranskom pregovaračkom timu, i dodao:

Kao iranski vrhovni verski vođa, ajatolah Hamenei ima poslednju reč po svim pitanjima kako unutrašnje, tako i spoljne politike, uključujući sporazum o iranskom nuklearnom programu.

Sporazum Irana i svetskih sila, postignut pre četiri dana, predviđa ukidanje sankcija koje su značajno oslabile iransku privredu, u zamenu za ograničavanje nuklearnog programa te zemlje, što će ukloniti mogućnost proizvodnje nuklearnog oružja.

2024 © - Vesti online