Utorak 30.06.2015.
15:25
B92.net

Evropljani žele vojsku EU, a ne NATO

Reuters
Evropljani bi želeli da ih brani vojska EU, a ne NATO na čelu sa Amerikom

Kako se navodi u istraživanju ICM-a, trećina građana tih zemalja bi više volela da se za bezbednosna pitanja oslanja na "vojsku EU", a ne na NATO koji predvode SAD.

Najave da bi EU mogla da ima svoju vojsku stizale su nekoliko puta iz Nemačke u proteklom periodu, da bi u martu predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao da je Uniji potrebna jedinstvena vojska, kako bi sama mogla da reaguje na pretnje usmerene ka članicama EU i njenim granicama.

"Sputnjik" piše da je "28 odsto svih ispitanika navelo da bi najpre želelo da interese EU brani vojska Unije".

U izveštaju ruskog medija se ipak precizira da se "svaki treći" odnosi na prosek u tri ključne članice EU, a ne za svaku pojedinačno - tako je za EU vojsku u Francuskoj 37 odsto ispitanika, u Nemačkoj 36 odsto, dok se samo 19 odsto Britanaca zalaže za takve oružane snage.

Dodaje se da je manje od polovine Nemca i Britanaca zadovoljno činjenicom da su NATO trupe na njihovoj teritoriji (47 i 48 odsto).

Istraživanje ICM je obuhvatil 4.096 ispitanika, a pitanje je bilo "da li bi Evropska unija trebalo da ima svoju vojsku ili bi trebalo da prepusti NATO ulogu odbrane Evrope". Istraživanje je sprovedeno početkom maja.


 

2024 © - Vesti online