Sreda 03.06.2015.
07:47
O. Ikodinović - Vesti

Soroš Ukrajincima poslao Veslija Klarka

Reuters
Tajne kod hakera: Petro Porošenko

Hakeri tvrde da su u preuzetim dokumentima pronašli poverljive dokumente Soroš fondacije u vezi sa strateškim radom u Ukrajini i delove lične prepiske predsednika Petra Porošenka sa Džordžom Sorošem.

U njima Soroš preporučuje da borbenu sposobnost snaga kijevskog režima na odgovarajući nivo podignu Poljak Valdemar Skišpčak i američki penzionisani general Vesli Klark, koji je predvodio rat protiv SRJ, ali i specijalisti Atlantskog saveta, vašingtonske lobističke organizacije koja deluje i u Srbiji. Vesli Klark poslednjih meseci gotovo da nije izbijao iz Ukrajine.

- Materijali do kojih smo došli potvrđuju da je Ukrajina potrebna Sorošu samo da bi ona ratovala s Rusijom. Zato on insistira da Sjedinjene Američke Države isporučuju savremeno naoružanje i da sprovode obuku ukrajinskih vojnika - navodi se u saopštenju Sajber berkuta, koje je propraćeno nizom dokumenata.

Na osnovu ove prepiske zaključuje se da za borbu sa Rusijom Soroš zahteva da zemlje Evrope, čak i na štetu sopstvenih interesa, podrže kijevske vlasti i da u te svrhe godišnje izdvajaju milijardu američkih dolara.

Osim toga, neposredno za ukrajinski narod Soroš preporučuje stvaranje vidljive borbe s korupcijom i finansijskom nestabilnošću. Pri tome, on priznaje da je Ukrajina bukvalno na ivici katastrofe, da je njen finansijski sistem u bednom položaju, da su devizne rezerve iscrpljene, a nacionalna valuta nije ničim podržana.

Ništa za džabe

Soroš u tim dokumentima daje preporuke kako da se podeli nacionalna kompanija Naftogas, što je premijer Arsenij Jacenjuk zdušno podržao. Krajem marta milijarder je izjavio da je spreman da investira u Ukrajinu milijardu dolara, ali pod uslovom da investicije budu profitabilne.

2024 © - Vesti online