Četvrtak 29.04.2010.
15:59
Tanjug

Čad: Više od 100 ubijenih pobunjenika

Pripadnici oružanih snaga Čada

Sukobi su bili juče i pre pet dana oko Tamasija na istoku Čada, u blizini granice sa Sudanom, naveo je u pisanom saopštenju čadski ministar informisanja i potparol Vlade Kedalah Junus, prenela je agencija Rojters.


Ove nedelje je intenzivirano nasilje u toj afričkoj zemlji, pošto su Vlada Čada i Ujedinjene nacije (UN) postigle dogovor o smanjenju broja mirotvoraca svetske organizacije sa preko 5.000 na 1.900 i to u godini održavanja parlamentarnih, a naredne godine i predsedničkih izbora.


Mirotvorci UN prisutni su u Čadu od 2007. godine u cilju stvaranje uslova za dobrovoljan i siguran povratak izbeglica i raseljenih lica u regionu uz stvaranje povoljnih uslova za obnovu, privredni i društveni razvoj Čada.


Čad i susedni Sudan potresaju unutrašnja previranja, pobune i vojni pučevi, a pored toga plemensko stanovništvo obe zemlje izrazito je raznoliko u verskom, etničkom i kulturološkom pogledu.


Prisustvo brojnih naoružanih grupa čini region jednim od najsloženijih kriznih žarišta u svetu, čemu treba dodati i stalno premeštanje plemenskog stanovništva preko međudržavne granice.


Prema istraživanju Transparensi Internašionala, Čad je 2005. godine bio najkorumpiranija država u svetu, dok je narednih godina redovno zauzimao mesto među 10 najgorih.

2024 © - Vesti online