Kako smo sadili, tako ćemo i žnjeti

D. Đorđević
Mlađi brat brine o starijem: Novica i Srba Stanković

Srba se, koji sa bratom Novicom živi u jednoj od prostorija stare napuštene škole, obradovao i susretu s nama ali i pristiglom novcu jer sada pored sebe mora da izdržava i brata koji je slomio nogu i nakon dvomesečnih peripetija operisan u Kliničkom centru u Nišu.

Obor za prase

Srbina želja je da narednu zimu dočekaju spremno. "Počeo sam sa bratom da gradim prostoriju za svinje - kočinu, a sada ću ja da nastavim sa prijateljima iz sela. Čuvaćemo jednu ili dve svinje kako bismo imali mesa tokom cele godine", ističe Srba i zahvalno kaže da su njegove dobrotvorke Lenka i Tijana najavile da će mu pomoći da nabavi jedno prase, pa ga to još više obavezuje da što pre završi gradnju obora.

- Bog i Bogorodica neka su u pomoći prvo našim dobrotvorima, onda bratu i meni. Uvek ponavljam staru narodnu mudrost: "Kako sadili, tako žnjeli"! Svim mojim dobrotvorima, posebno gospođi Lenki i njenoj ćerki Tijani dugujem veliku zahvalnost. Brat Novica se opravlja iako mu je noga u gipsu. Nije imao sreće, otišao je da pomogne komšiji oko krava, a jedna od njih ga je udarila u zglob noge i zdrobila ga. I pored velikih bolova, tek, nakon mesec dana je operisan. Sada je kod kuće i ja vodim računa o njemu. Mora da leži, a zahvaljujući donaciji koja nam stiže svakog meseca iz daleke Australije imaćemo šta da jedemo - kaže Srba.

Njegova napaćena duša koja je dugo bila u ropstvu u Makedoniji, gde su ga neukog i nepismenog mučili za komad hleba, svaki dan se moli za svoje dobrotvorke Lenku i Tijanu. "Svake večeri, stanem pred ikonu Bogorodice i kažem: 'Draga Bogomajko, zaštitnice naša, moje suze radosnice namenjene Tebi neka podare dobrim dušama Lenki i Tijani, zdravlja i radosti u domu, sreću i veselja u familiji", navodi Srba, srećan što ima prijatelje iz dijaspore koji ga ne zaboravljaju.

Na rastanku, Srba pozdravlja još jednom sve plemenite ljude, jer kako kaže, u životu su mu brigu i pažnju ukazali jedino čitaoci "Vesti", iako ima familiju.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online