Utorak 28.04.2015.
01:30
alo.rs

Nema porodice bez člana sa herpesom

youtube.com
Herpse se prenosi kao grip, a neki vremenom mogu postati otporni na virus

Simptomi izgledaju ovako - na otečenoj, crvenoj, bolnoj koži u uglu usana ili tik pored usana, pojavljuju se mali plikovi ispunjeni tečnošću. Posle nekog vremena, oni pucaju, vlaže i formira se žuta krasta koja posle pet do sedam dana otpadne, a ranica se zaceli.

Prvi simptomi mogu se javiti dva do 20 dana posle izloženosti virusu, a dan ili dva pre izbijanja plikova javlja se svrab i peckanje na tom mestu.

- Upravo u ovom periodu je herpes najinfektivniji, dakle oni koji osećaju da će im se pojaviti, trebalo bi da izbegavaju ljubljenje. Groznica se poput gripa prenosi kapljičnim putem i zabluda je da bivamo zaraženi još u detinjstvu, te da nam infekcija ostaje za ceo život - objašnjava dr Minić.

Studije pokazuju da je oko 90 odsto odrasle populacije u nekom trenutku bilo izloženo herpes simpleks 1 virusu. Prema rečima dr Minić, ne postoji porodica ili krug prijatelja, a da barem neko od njih nema herpes, što kod ostalih članova (usled česte izloženosti) može da izazove otpornost.

- Svi smo mi posebnog kova, odnosno različito smo osetljivi na mnoštvo agenasa kojima smo okruženi. Okidač za aktiviranje virusa je najčešće stres, ali to može da bude i prehlada, hronična bolest i slično. Takođe, može se javiti na prelazu dva godišnja doba - napominje doktorka.

Groznica obično spontano prolazi bez posebnog lečenja. Simptome možete ublažiti kremama koje hlade (na bazi mentola) ili antivirusnim preparatima. Pomažu i prašak protiv boginja ili cinkova pasta jer suše i smiruju kožu.

Plikove NE DIRAJTE. Nemojte ih češati, i ni slučajno ne pokušavajte da ih iscedite. Izbegavajte ljubljenje i dodirivanje dok se plikovi ne povuku, i često i temeljno perite ruke.

- Ako vam herpes izbija često, recimo više od pet puta godišnje ili ako traje duže od nedelju dana posavetujte se sa lekarom, možda vam je potrebna neka terapija u vidu lekova. Takođe, ako vam se groznica naglo proširi, odnosno rascveta, obavezno se obratite dermatologu jer je u pitanju ozbiljna stvar (nadovezana bakterijska infekcija i druge komlikacije) koja zahteva hitno lečenje - savetuje dr Minić.

2024 © - Vesti online