Petak 24.04.2015.
23:30
E. V.

Sveštenici prekršili zakletvu

Vesti
Vladika Georgije

Žalili su se takođe da ih vladika Georgije godinama drži na parohijama u Kanadi u privremenom radnom statusu i da im od njegove volje zavisi radna dozvola u ovoj bogatoj zemlji samo zato što im je po kanadskim propisima on uputio pozivno pismo da uđu u Kanadu i za njih dao garancije kanadskoj državi.

Dr Zoran Čvorović, stručnjak za kanone i crkveno pravo, smatra da su se Georgijevi sveštenici ovakvim javnim oglašavanjima ogrešili o svešteničku zakletvu.

Novci nisu pokradeni

Zanimljivo je da dopis žalopojki stiže medijima nakon izjava pojedinih članova komisije da "niko nije ukrao pare". I posle referisanja komisije patrijarhu Irineju da nisu pronašli ništa konkretno u smislu pronevere crkvenog novca iz eparhijske kase, odnosno od sveća i raznih fondova. Naime, komisija Sinoda je od 30. marta do 2. aprila kontrolisala materijalno poslovanje ove eparhije i vršila istragu po optužbama za finansijske malverzacije vladike Georgija. Predsednik komisije bio je episkop raško-prizrenski Teodosije, vladika zapadnoamerički Maksim, prota Velibor Džomić i Veroslav Đurđević iz crkvene opštine u Hamiltonu.

- Sveštenici se zariču da će biti poslušni i pokorni nadležnom eparhijskom arhijereju kao Hristu. I u obavezi su da se drže zakletve sve dok se njihov vladika ne ogreši o dogmate i ne počne da propoveda krivoverje. S obzirom na to da se optužbe koje su plasirane medijima ne mogu svrstati u jeres, više je nego jasno da su ti sveštenici prekršili zakletvu. I da bi po kanonima trebalo da podležu kaznenim merama. Te svešteničke optužbe na račun nadležnog vladike tiču se drugih crkvenih kaznenih dela koja podležu dokazivanjima u sudskom postupku. Ako se ta nedela ne dokažu, bilo ko da je optužen, u crkvenoj sudskoj praksi postoji pravilo da se onda klevetnik kazni istom onom kaznom kojom bi bio kažnjen optuženi da je krivica dokazana - pojašnjava Čvorović.

Veroslav Đurđević je u komisiji bio zadužen za uvid u finansijsko poslovanje Eparhije i prema navodima sa sajta istočnik.com on je izjavio: "Niko nije ukrao pare. Pare su tu, ali su prikazane na pogrešnom mestu." Rekao je takođe da ima formalnih nedostataka u načinu vođenja knjigovodstvenih knjiga: "Ja sam ukazao na greške i video sam da su i blagajnik Neđo Petković i sestra Fransoaz Arsić, potpredsednica Saveta, raspoloženi da se to ispravi. Pare su tu."

Komisija je pored vladike Georgija saslušala 18 sveštenika i više od 150 vernika SPC iz Kanade.

Sukob interesa u Sinodu

Obelodanjeno je takođe da je Eparhijski savet poslao molbu Svetom arhijerejskom saboru (crkvenoj skupštini), čije zasedanje treba da počne 14. maja 2015, da se osim patrijarha Irineja u razmatranju stanja u Eparhiji kanadskoj izuzmu članovi aktuelnog saziva Sinoda (crkvene vlade). To je obrazloženo "pogubnim i nezakonitim delovanjem sadašnjeg saziva Sinoda na prostoru Kanadske eparhije". Eparhijski savet navodi da su se u to uverili u direktnim susretima sa članovima Komisije koji su došli iz Beograda.
U njihovom nedavnom saopštenju naglašeno je takođe da je od nekih sveštenika Eparhije stvarano među sveštenstvom i vernicima uverenje da je sve već unapred odlučeno i da rad Komisije predstavlja samo formalnost. Tome je doprinela i činjenica da se Komisija nije odazvala pozivu episkopa kanadskog i Eparhijskog upravnog odbora da se dostave pritužbe na stanje u Eparhiji ili bilo kakve prijave zbog navodnih nedostataka u radu.

2024 © - Vesti online