Zbog Ružave zaigrali kolo

D. Đorđević
Sreći nema kraja: Porodica Ljubisavljević

Naš pesnik bi sigurno ovaj lep gest mladih pretočio u stih za pamćenje, ili bi ponovio svoju mudru izreku: "Sve knjige na svetu trebalo bi da budu knjige utehe, toliko ima nesrećnih na zemlji." Šta su pomislili okupljeni zemljaci i gosti kada su im prilazili mladi, uzrasta od deset do 18 godina i uljudno nudili upakovanu ribu za poneti, po ceni od deset dolara, uz objašnjenje: "Hoćemo da kupimo kravicu, neka deca imaju mleka...", ne znamo baš tačno, ali nakon čuđenja čim bi čuli da je reč o akciji za jednu od najbrojnijih srpskih familija u Pčinjskom okrugu, uz osmeh su kupovali i da je bilo više porcija - sve bi se prodalo.

Dvanaestoro zlatnih

Verujemo da će mnogi upamtiti imena mladih iz Toronta, najzaslužnijih za donaciju kojom će biti kupljena krava porodici Ljubisavljević, a njihovi roditelji biti ponosni na svoje potomke. Svaka im čast, a to su: Stefan, Aleksa i Ognjen Tubić, Marko i Miloš Grahovac, Stefan, Marko i Jelena Vukmanović, Ana i Maja Dabić, Jelena Rogan i Teodora Ilić. Hvala, deco, i u ime "Vesti".

Tako je prikupljeno 800 kanadskih dolara, a inicijator ove neobične akcije, humani 45-godišnji Mostarac iz Toronta, dodao je još 200 dolara u ime svoje porodice. Donacija je već stigla u Beograd i zahvaljujući plemenitom gestu Turističke agencije 747 i gospodina Mihajla Milićevića bez provizije je prosleđena do Srbije.

- Zahvaljujem se Srpskom dobročinstvu "Jovan Dučić" iz Toronta, koje je omogućilo ovu akciju i ljudima koji su učestvovali u njoj. Od ideje do realizacije bio je mali korak, uz dobru volju... Okupio sam decu i objasnio im šta je cilj. Trebalo je videti koliko se naši mladi raduju samo na pomisao da će pomoći nepoznatim vršnjacima u otadžbini - rekao nam je ovaj anonimni Hercegovac, koji je donirao i hranu za ovu akciju, a koji se drži devize: "Bog sve vidi..."

Kaži mi, kaži

Kako da te zovem, kaži mi kakvo ime da ti dam? Naši najmlađi donatori iz Toronta rekoše: "Neka se naša kravica zove Ružava, od milog imena Ruža..." Verujemo da će im Ljubisavljevići ispuniti želju i svojoj zlatnoj kravici baš ovako tepati. Inače, u Srbiji krave najčešće nose sledeća imena: Milka, Brena, Rumenka i Ruža, a u poslednje vreme popularne su i Vendi, Viki, Jeca, Mira, Lepa ili Stoja...

Ljubisavljevići, bivši pekari, i njihovo jedanaestoro dece baš umeju da se raduju. Nakon pisanja "Vesti" o iskonskoj želji 47-godišnjeg Dragana i 37-godišnje Dragane Ljubisavljević i njihovo jedanaestoro dece iz sela Stropsko kod Vranja da imaju kravu hraniteljku, dobrotvori iz Toronta su donirali 1.000 dolara, i ispunili san ljutoj sirotinji i omogućili joj da krene u novi početak. Vest da su plemeniti ljudi obezbedili novac za kupovinu krave Ljubisavljevići su primili sa neopisivom radošću, vidno uzbuđeni, ne skrivajući sreću i zadovoljstvo.

"Od kada nam je javljeno da ćemo moći da kupimo kravu u kući odjekuje muzika i pesma sa radija. Sa decom sam odigrala jedno kolo usred kuće, skakali smo od radosti, ljubili se i grlili. Hvala dobrotvorima, hvala što donose spas našoj deci, a spas je hrana, mleko, sir, sutradan tele... Ovo je za nas veliki poklon za Vaskrs i za nas predstavlja vaskrsenje u kući jer ćemo imati izgledne šanse da uteknemo siromaštvu. Neka ih sve Bog blagoslovi na životnom putu i donese im zdravlja i sreće", kaže presrećna majka Dragana, dok se glava porodice Dragan već sprema u obilazak okolnih sela i posetu pijacama stoke. Naravno, ni ova kupovinu krave neće proći bez reportera "Vesti".

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online