Četvrtak 26.03.2015.
12:00
B. R. - Vesti - Foto: Vesti

Neka ih bog sačuva od "milosrdnog anđela"

Vesti
Četiri bolne godine: Sergej Milićević

Ne možemo a da se ne setimo tog 24. marta i svakog drugog dana u godinama koje su prošle i u godinama koje će tek doći. Svi smo bili meta. Čak i oni još nerođeni. Zato s razlogom kažemo da Milosrdni anđeo još ubija u Srbiji. Za 78 dana bombardovanja izručeno je oko 15 tona osiromašenog uranijuma, a iz godine u godinu sve je duži spisak obolelih i umrlih.

Svaki put kada u našu Redakciju uđu mali štićenici Humanitarnog mosta, deca koja se danas bore protiv karcinoma, leukemija, mi se pitamo: zašto ste na nevine i nerođene poslali svoju smrtonosnu prašinu, zašto ste izručili svoj zločinački tovar, zašto naše žive rane niko ne želi da vidi...

Ono pred čim NATO i svet još zatvaraju oči ima i ime: ovoga puta to nije trogodišnja Beograđanka Milica Rakić ubijena na noši, danas se slučajno oni zovu Sergej Milićević, Vladimir Đorđević, sutra će stići neki novi klinci kojima je uskraćeno detinjstvo i radost života. Bili su meta i žrtve nečuvenog zločina...

Sudbina Sergeja Milićevića iz Beograda, obolelog od tumora na mozgu, svojevremeno je dotakla mnoga srca dobrih ljudi širom sveta, koji su ovom mališanu omogućili odlazak u Istanbul na jednu od najpriznatijih klinika koja ima veliku uspešnost u lečenju malignih oboljenja.

Petnaestog maja ove godine Sergej će da napuni četiri godine. Njegove začuđene plave oči i nestašni osmeh nikoga ne optužuju. To ne rade ni njegovi roditelji majka Jasna i otac Saša.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Oni misle samo o tome kako da ga otrgnu ispod krila "milosrdnog anđela". I sve nade polažu u bolnicu u Istanbulu. A naša plemenita dobrotvorka B. G. iz Adelejda koja je nedavno poslala 500 australijskih dolara, od kojih je i 200 bilo namenjeno ovom tragičnom malom junaku rekla je samo: "Neka mu dragi bog bude na pomoći..."

Podrži nadu

Sergejeva energija i jaka volja za životom nas svakodnevno ohrabruje i nadamo se skorom izlečenju, kaže majka Jasna Milićević kojoj svesrdno pomažu i članovi HO Podrži život iz Beograda. Krajem aprila ova porodica ide na kontrolu u Istanbul i svi verujemo da će rezultati biti dobri, a njih možete što možete kontaktirati i na telefon: 00381 63 746 4302.

A. Čukić
Osam godina patnje: Vladimir Đorđević

I naš drugi štićenik, osmogodišnji Vladimir Đorđević iz Pančeva ne zna zašto je toliko meseci od rođenja proveo po bolnicama: kao bebi izvađen mu je bubreg zbog karcinoma, potom su mu lekari zatvarali "rupu na srcu", a uskoro ga očekuje i treći komplikovani operativni zahvat - uklanjanje ciste na mozgu!

Ni on nikoga ne optužuje, dok se brine kako će da završi drugi razred osnovne škole jer je mnogo izostajao sa časova, njegov otac Siniša je u očajničkoj potrazi za novcem, nedostaje im još 33.000 evra za poslednju intervenciju u Turskoj. I njemu je naša donatorka B. G. darovala 200 dolara i poručila: "Neka ga bog čuva i želim mu da što pre ozdravi...". I mi se ispred "Vesti" zahvaljujemo ovoj plemenitoj ženi iz Australije i pridružujemo njenim željama.

Osmeh na dar

Malom Pančevcu Vladimiru Đorđeviću pomaže i humanitarna organizacija Osmeh na dar iz Beograda, pored naših čitalaca i zemljaka iz dijaspore.

"Pokušaćemo i da organizujemo humanitarne koncerte za Vladu, molimo naše pevače da se opet uključe u akciju", poručuje otac Siniša koga možete da kontaktirate na telefon: 00381 64 6767371.

2024 © - Vesti online