Nedelja 22.03.2015.
10:51
Tanjug

Rusija: Srbi, opet muljate nešto sa jabukama

Reuters/M. Z.
Rusi hoće srpske jabuke, a ne poljske ili ukrajinske

"Tokom analize količina proizvoda koji dolaze u Rusiju iz Srbije, uočen je znatan porast količina jabuke. Zbog toga, Roselkoznadzor je zatražio od nadležnih srpskih vlasti da se održe konsultacije i da informacija o proizvodnji jabuka u Srbiji i reeksportu jabuka proizvedenih u trećim zemljama", objavilo je to telo na svom sajtu.

Roselkoznadzor je u januaru ove godine saopštio da sumnja da je Srbija uvučena u nelegalnu trgovinu jabuka, kruški, kupusa i povrća. Moskva i Beograd su se tada dogovorili da potpišu bilateralni dokument koji "reguliše akcije srpske strane u obezbeđenju bezbednosti snabdevanja povrćem ruskog tržišta".

Srbija, dugogodišnji ruski saveznik, navodi agencija Tass, nije na listi zemalja kojima je Moskva u avgustu zavela embargo na izvoz u Rusiju, kao odgovor na sankcije EU Rusiji zbog Ukrajine.

Otkako je objavljen ruski embargo, uvoz jabuka iz Srbije u Rusiju je porastao za 48 odsto, na 118.000 tona, prema ruskoj federalnoj carinskoj službi, a vrednost je porasla za 82 odsto, na 98 miliona dolara.

2024 © - Vesti online