Nedelja 08.02.2015.
22:15
B. Grujić - Vesti

Ćevapi za sibirske snežne ljude

Z. Dedić
Ćevapi za goste

Sportska delegacija Ruske Federacije, koju su predvodili hokejaški veterani iz Sibira, takozvani sibirski snežni ljudi i osmostruka šampionka sveta u boksu Natalija Rogozina, koja je bila na čelu ruske delegacije, nekoliko dana proveli su u Srbiji, igrali hokej, družili se, uživali u srpskim kulinarskim specijalitetima i upoznali deo tradicije i običaja našeg naroda.

Prvu damu svetskog boksa, kako to i dolikuje, u Beogradu je primio ministar sporta u Vladi Srbije Vanja Udovičić, a gradonačelnik Subotice Jene Maglai priredio je prijem u gradskoj kući za Nataliju, ali i sve hokejaške veterane, učesnike zanimljivog sportskog karavana. U okviru druženja, odigrane su i dve hokejaške utakmice, najpre na otvorenom klizalištu u Subotici, a zatim i u ledenoj dvorani hale Pionir u Beogradu.

Ulaz je bio besplatan, a u oba susreta trijumfovali su Rusi rezultatom 7:2 protiv Spartaka i 6:4 protiv veterana Crvene zvezde, ali rezultat je ovde bio sasvim u drugom planu.

- Družili smo se sjajno, posle utakmice u Subotici usledila je domaćinska gozba uz tradicionalni gulaš iz vojničkog lonca uz kiseli kupus, domaću rakijicu, zdravica za rusko-srpsko prijateljstvo i naravno pesma do zore. Rusi su se oduševili - ističe Ivan Tomić, legendarni golman Crvene zvezde, koji je uz Marka Šarca bio organizator i domaćin sibirskim snežnim ljudima.

- Naišli smo na veliko razumevanje Genadija Ajvazina, bivšeg boksera, koga su drugari naterali da počne da trenira hokej pre nekoliko godina i sada je odličan hokejaš. Bio je glavni organizator sa ruske strane i svojski se potrudio da naši gosti u Srbiju doputuju opušteni i raspoloženi. Eto, Genadij nije imao sreće, pa se u drugoj utakmici u Pioniru povredio, ispalo mu je rame, pa je hitno prebačen na Banjicu, ali su ga tamo, kako mi to hokejaši kažemo, bez problema popravili, a kasnije je manje zdravstvene probleme imala i njegova devojka Natalija Rogozina - naglašava Marko Šarac.

Z. Dedić
Srpsko ruska utakmica


Ivan Tomić kaže da je Srbiju posetila svojevrsna reprezentacija veterana hokejaša iz Rusije.

- Nakon leda i hokejaških bravura, druženje se nastavilo i u Beogradu. Eto, sticajem okolnosti, ja sam izleteo u prvi plan u skadarlijskoj kafani "Tri šešira", pevao sam im "Oči čarnije", a oni su se oduševili. Probali su našu žutu osu i lozu, ćevape, ćulbastiju i ostale vragolije... Svi smo u tim trenucima disali kao jedan, sjajno smo se družili i mislim uspostavili kontakt i prijateljstvo koje će ostati za čitav život - kaže Ivan Tomić.

- Neki od ovih igrača poveli su i svoje sinove, mladiće pred kojima je sjajna hokejaška karijera, tako da je ruski tim na ledu delovao zaista fantastično.

Ovaj svojevrsni spektakl na ledu uveličao je i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin, koji je uživao u bravurama ruskih i srpskih hokejaških veterana. Zanimljivo je istaći da je šampionka u boksu Natalija Rogozina, kojoj je ovo drugi boravak u srpskoj prestonici, takođe igra hokej.

Ljubav prijatelja

Rusi su obišli i nekoliko manastira u Srbiji i crkvu na Oplencu, gde su videli poklonički krst, podignut u čast svetog cara Nikolaja i kneza Lazara. Na srpskom i ruskom jeziku urezan je tekst sa rečima Vladike Nikolaja: "Od ove ljubavi niko veće nema, da ko dušu svoju položi za prijatelje svoje."

2024 © - Vesti online