Ponedeljak 20.10.2014.
14:31
Beta

"Podmornica u Baltičkom moru je holandska". Holanđani: Nije naša!

Švedska vojska traga za tajanstvenom podmornicom u Baltičkom moru
 

Kako je saopštio izvor iz ruskog Ministarstva odbrane, spekulacije da je podmornica ruska nisu tačne i uputio švedske vlasti da informacije traže od Holanđana.

"Savetujemo švedske vlasti da traže informacije od holandskih pomorskih snaga", rekao je izvor.

Ruska agencija Interfaks prenosi da je zapravo u pitanju  holandska podmornica na dizel i električni pogon "Bruinvis", koja je prošle nedelje izvodila vežbe, uključjući i hitno izlaženje na površinu, što se dogodilo nadomak Stokholma.

Izvor iz ruskog ministarstva naveo je da se podmornica u petak vratila u luku Talin i da će verovatno danas nastaviti put, odnosno povratak u Holandiju.

Švedska traga za ruskom podmornicom?

Holandska vojska reagovala je na ove navode i demantovala da je misteriozna podmornica koju traži Švedska u Baltičkom moru njena, kao što je to saopšteno u Moskvi.

"Holandska podmornica nije uključena u to i nemamo nikakve veze sa operacijom potrage koju vodi švedska vojska", izjavio je portparol holandskog Ministarstva odbrane Marnes Viser.

Prema njegovim rečima, Holandija je učestvovala u vojnoj vežbi zajedno sa Švedskom ali je ta vežba završena prošlog utorka.

Viser je precizirao da je posle vežbe, holandska podmornica "Bruinvis" bila u Talinu gde se zadržala tokom proteklog vikenda.

2024 © - Vesti online