Utorak 16.09.2014.
19:13
Beta

File: EU ipak sarađuje sa Rusijom

Bez Rusije se u nekim stvarima ne može: Štefan File
 

File je objasnio da su vlasti u Kijevu zatražile da se do kraja 2015. odloži primena njenog sporazuma sa EU o povezivanju i slobodnoj trgovini jer vlada u Kijevu želi da se temeljitije pripremi za primenu tog sporazuma.

File je napomenuo da je Rusija zapretila da će ukinuti sve trgovinske povlastice Ukrajini, ako taj sporazum odmah stupi na snagu. Izvori EU su rekli da je to odlaganje posledica veoma teškog ekonomskog stanja Ukrajine i "deo sveobuhvatnog mirovnog procesa".

Evropski komesar File je naglasio da će se krajem ove godine održati donatorska konferencija za ekonomsko-finansijsku pomoć i obnovu Ukrajine. Ukazao je na to da će se uskoro s Kazahstanom, Belorusijom i Jermenijom razgovarati o jačanju trgovine, podvukavši da to i sprovođenje sporazuma s Ukrajinom znači da je moguće sprovesti zamisao o stvaranju slobodnog ekonomskog prostora od Lisabona do Vladivostoka.

U raspravi u Evro-parlamentu su danas bile podeljene ocene politike prema Ukrajini i pitanja o tome da li zaoštravati sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize ili, naprotiv, treba "ostaviti mostove" za pregovore i rešenje krize s Moskvom.

2024 © - Vesti online