Ponedeljak 28.07.2014.
20:12
Beta, Srna

Spor između Makedonije i Grčke: Bez novog predloga o imenu

Ni nakon 20 godina nema novog predloga za ime: Metju Nimic
 

"Nemam nov predlog, ali imam nekoliko stvari na umu", rekao je po dolasku u Skoplje veteran američke diplomatije Nimic (75) uoči još jedne runde maratonskih razgovora sa zvaničnicima dveju strana, prenela je agencija MIA.

Nimic će se u utorak u Skoplju sastati sa predstavnicima makedonskih vlasti, a u sredu i četvrtak, 30. i 31. jula u Atini će razgovarati sa grčkim predstavnicima, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Poseta Skoplju će biti i prvi sastanak sa novim makedonskim pregovaračem Vaskom Naumovskim, koji je zamenio dosadašnjeg pregovarača Zorana Jolevskog, novog makedonskog ministra odbrane.

Naumovski je makedonski ambasador u SAD. Grčki pregovarač je Adamantios Vasilakis.

Nimic je krajem prošle sedmice izjavio da očekuje veliki napredak na sastancima sa državnim vrhom Skoplja i Atine. On se poslednji put sastao sa predstavnicima dve države razgovarao 6. maja u sedištu UN u Njujorku.


Sve veći pritisak da se reši pitanje imena Makedonije

Pregovori o iznalaženju rešenja spora Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine. UN su 1993. godine priznale Makedoniju pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (BJRM).

Ključni grčki argument jeste da korišćenje imena Makedonija predstavlja "bezbednosnu pretnju", jer Grčka tako naziva svoju severnu oblast.

2024 © - Vesti online