Nedelja 06.07.2014.
18:43
Beta

"Nema normalizacije sa Prištinom, dok nam otimaju imovinu"

Marko Đurić, direktor vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju
 

Prilikom radne posete Kosovskoj Mitrovici, Đurić je rekao da postoje pokušaji da se ta preduzeća "otmu i stave u proces likvidacije" što je, kako je rekao, vid pritiska na srpsku zajednicu. "U narednom periodu iskoristićemo sve vidove institucionalnog pritiska.., uključujući i uslovljavanje razgovora o budućem
učešću (Srba) u pokrajinskim institucijama, da bismo sprečili otimanje srpske državne i društvene imovine na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić.

Naglasio je da želi da jedno od pitanja briselskog dijaloga bude pitanje imovine, a ukazao je da se ne može tolerisati da neko "koristi međuprostor" da "zauzimanjem i otimanjem imovine" vrši dodatni pritisak na srpsku zajednicu.

Đurić je ocenio da je delatnost Kosovske agencije za privatizaciju štetna po normalizaciju odnosa i po procese na Kosovu. Đurić je u Kosovskoj Mitrovici najavio izgradnju pešačke zone i Trga cara Lazara u neposrednoj blizini mosta na Ibru.

"Naša želja je da na osnovu odluke lokalne samouprave u Kosovskoj Mitrovici i uz podršku Vlade Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, u narednih nekoliko meseci Kosovska Mitrovica dobije svoju 'Knez Mihajlovu ulicu' koja će da bude na ponos celom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić novinarima.

To što "nazivamo mitrovačkom Knez Mihajlovom, to je ulica Kralja Petra koja će dobiti svoj završetak na Trgu cara Lazara, gde će mu biti i spomenik", rekao je Đurić.

2024 © - Vesti online