Ponedeljak 14.04.2014.
21:27
kurir-info.rs

"Suhoj" provocirao američki brod!

Umalo obračun na Crnom moru: Ruski ponos "Suhoj"
 

Amerikanci su, naime, odlučili da pokažu mišiće Rusiji i daju podršku prozapadnim vlastima u Kijevu šaljući nekoliko ratnih brodova. U subotu je, prema AP-u, Moskva odlučila da pokaže ko je zapravo gazda Crnog mora.

Pročitajte još:

Foto: Ilustracija

* Rusija pita Tursku: Šta će američki brodovi u Crnom moru?

* Rusi sprovode vojne manevre u Sibiru

* Rusi počeli da vežbaju: Provociraju EU

* Ruski avioni počeli vežbu u Mediteranu

* Ruski avioni na granici sa Ukrajinom u borbenoj gotovosti

Taj zvaničnik rekao je da je ruski avion leteo na visini 150 metara iznad površine mora u opsegu od 900 metara od američkog razarača, zbog čega su komandiri sa broda izdali nekoliko upozorenja putem radija.


Ruski avion je izgledao nenaoružan, a ti preleti završeni su bez incidenta, navodi američka novinska agencija. Razarač, koji je u Crno more uplovio 10. aprila, bio je u međunarodnim vodama istočno od Rumunije, dodaje AP. Agencija navodi da američki vojni zvaničnik nije ovlašćen za javno istupanje i da je govorio uz uslov anonimnosti.

Američki ratni brod "Traktun" (Foto: Arhiva)
 

Jedan ruski vojni borbeni avion "Suhoj" u nekoliko navrata je velikom brzinom u izrazito niskom letu približio brodu USS Kuk, dodaje AP. Navodno je došao na samo 900 metara od plovila i nastavio je pri visini od od oko 150 metara da nadleće američki brod punih sat i po vremena.

Američki komandiri su to shvatili kao provokaciju i kršenje međunarodnih sporazuma pa su radio vezom u više navrata pilota upozoravali da prestane. Ipak, sve se završilo bez razmene vatre.

2024 © - Vesti online