Petak 17.01.2014.
14:25
Beta

"Nerealno da sve penzije budu 200 evra"

Foto: Ilustracija

Čolaković je agenciji Beta rekao da o ideji da ubuduće država bude garant samo minimalnog prihoda dovoljnog isključivo za najbazičnije potrebe, odnosno ishranu, nije razgovarano u vladi Srbije i Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne poltike, koje vodi lider PUPS-a Jovan Krkobabić.

Tu ideju je u javnost izneo savetnik ministra privrede Srbije Aleksandar Stevanović, koji je rekao da se problem sa penzionim sistemom reši tako što bi se primanja budućih penzionera izjednačila i spustila na minimalni nivo dovoljan za život. On je naveo da je prema trenutnim računicama oko 200 evra mesečno dovoljno da se preživi.

"Svi koji žele da u starosti imaju za bilo šta više od najjeftinijeg obroka morali bi da štede tokom radnog veka ili da sami sebi uplaćuju privatno penzijsko osiguranje", rekao je Stevanović i dodao da sistem u kojem svi imaju istu minimalno garantovanu penziju "već postoji u zemljama poput Švajcarske i Kanade, ali i na Kosovu".

Demati ministarstva privrede: Neće biti sve penzije 200 evra

Ministarstvo privrede Srbije negiralo je danas da je iz tog mi ministarstva stigla informacija da će svim budućim penzionerima penzije biti samo 200 evra mesečno.

"Potpuno je netačno da će svim budućim penzionerima penzije biti samo 200 evra mesečno. Svaki građanin koji radi i uplaćuje penzijsko osiguranje će svakako i u svakoj formi penzione reforme imati više od ovog minimalnog iznosa, ističe se u saopštenju tog ministarstva.

2024 © - Vesti online