Četvrtak 19.12.2013.
08:00
Srna

Ne bacajte pare na vitamine, potpuno su beskorisni

Suplementi uopšte ne pomažu, samo mogu da naprave štetu

U komentaru u žurnalu "Anali interne medicine" naučnici navode da većina suplemenata ne sprečava bolesti, niti smrt i da ponekad mogu biti štetni ako ih uzimaju osobe koje se dobro hrane. Oni su naglasili da postoji mnogo dokaza za ovakav zaključak.

Stručnjaci su objavili da treba izbegavati rutinsko uzimanje vitaminskih i mineralnih dodataka.

"Ova poruka naročito je istinita za opštu populaciju koja ne pati od mikronutricionih nedostataka, a to je većina koja uzima suplemente u SAD i ostalim zemljama", navodi se u tekstu.

Jedan od autora ovog teksta je doktor Edgar Miler, profesor medicine i epidemiologije na Školi javnog zdravlja Džon Hopkins Blumberg, u Baltimoru. On je rekao da bi bilo bolje da ljudi troše novac na zdravu hranu, poput voća, povrća, oraha, mahunarki i mlečnih proizvoda sa manjim procentom masti.

Procenjuje se da stanovništvo SAD svake godine potroši 28 milijardi dolara na vitaminske i mineralne suplemente. Doktor Miler i njegove kolege u komentaru kažu da, uprkos dokazima da od ovih dodataka nema nikakve zdravstvene koristi, odrasli u SAD troše sve više novca na multivitamine.

Opala je upotreba pojedinih suplemenata, poput beta-karotena i vitamina E, posle sprovođenja studija kojima je utvrđeno da oni mogu da budu štetni. Sa druge strane, raste prodaja vitaminskih i mineralnih dodataka za koje je u istraživanjima ocenjeno da ne donose nikakav boljitak.

2024 © - Vesti online