Utorak 10.12.2013.
14:02
B. Simonović - Vesti

Mrtva Srpkinja spasla četiri života

Hitno: Srce odneto u Sloveniju
 


Srpska državljanka, za koju je saopšteno da je živela u Baru, pre nekoliko dana je doživela težak moždani udar. Njena borba za život je trajala 72 sata, ali uprkos svemu što su lekari Kliničkog centra u Podgorici preduzeli, nije joj bilo spasa. Njen sin, koji je odmah doputovao iz Beograda, kazao je lekarima da on i njegova majka imaju donatorsku karticu, odnosno da su u slučaju smrti, zaveštali svoje organe onima kojima mogu pomoći da nastave život.

Duga lista očajnika

U Podgorici su za to vreme lekari, uz pomoć kolega iz Zagreba, vršili užurbane anlize i pripreme za transplantaciju njenih bubrega. Pošto ima šest kandidata neophodno je utvrditi ko će od njih imati sreću da dobije taj spasonosni organ - odnosno kome će analiza podataka i medicinskih pokazatelja dati prednost u odnosu na ostale.

Kako je od početka bilo sasvim izvesno da ženi nema spasa, počela je priprema za prvu operaciju ove vrste u Crnoj Gori. U pomoć su pozvani stručnjaci kliničkih centara iz Zagreba i Ljubljane sa kojima Podgorica u poslednje vreme intenzivno sarađuje u ovoj oblasti.

Tako je uz saglasnost sina odlučeno da se srce ove žene uputi u Ljubljanu gde na tamošnjoj klinici jedan pacijent na ivici smrti odavno čeka takvu šansu. Jetra je poslata u zagrebački klinički centar Rebro da se transplantira pacijentu koji je u beznadežnom stanju, a da se bubrezi presade dvoma od šestoro pacijenata koji u Podgorici čekaju transplantaciju.


Komplikovana operacija, kako je saopštio Milan Mijović, direktor KBC Podgorica, počela je odmah pošto je kod pacijentkinje iz Srbije konstatovana smrt, a tačno 92 minuta kasnije njeno srce je krenulo prema podgoričkom aerodromu odakle je avionom prevezeno u Ljubljanu. Malo potom sa podgoričkog aerodroma je poleteo i avion put Zagreba koji je nosio njenu jetru.

2024 © - Vesti online