Ponedeljak 25.11.2013.
20:00
b92.net

Kusturica: Njegoš veći od svih podela

Režiser i tvorac Andrićgrada Emir Kusturica
 

"Njegoš upravo putuje. On će sesti i čuvati leđa Andriću. Sedeće ispred crkve svetog Lazara i taj trg će dobiti njegovo ime. On je u svakom pogledu duhovni otac Andriću i mislim da je jedan od onih tragičara koji ni kada su umrli nisu bili mirni“, rekao je Kusturica objašnjavajući i da su Njegoševe kosti sedam puta posle njegove smrti bile premeštane.

Pročitajte sve što smo pisali o Emiru Kusturici OVDE

Na spomeniku će pisati da je Njegoš tragičan junak kosovske misli, što Kusturicu opet vraća pričama o Kosovu.

"Kosovo je metafora o opstanku, nadi i onome što je izvor naše tradicije. Odnos prema našoj tradiciji je stvorio Andrićgrad. To je najmlađi stari grad koji postoji u Evropi i nastao je nakon mizernog obeležavanja pedeset godina od Andrićevog dobijanja Nobelove nagrade, kada smo ga skrivali po aerodromima i bagažima“, objašnjava on.

Andrićgrad bi prema njegovim rečima trebalo da skupi sve velikane i da našu tradiciju koja je "polomljenja i fragmentovana“ predstavi u celini. Otkuda onda neslaganje sa stanovnicima Višegrada?

"To je jedan pogled spolja”, tvrdi Kusturica, pozivajući se na Andrićevo pisanje o vremenu kada je “Radisav čuo onog iz Crne Gore kako pjeva ’Vino pije prizrenski care’ pa je počeo da ruši most."

"Pravoslavnima se po prirodi stvari to sviđa”, priča Kusturica osvrćući se na Andrićeve zapise, 'a oni muslimani koji još uvek imaju đeda u pravoslavnoj veri sastajali su se i grimasama jedan drugom potvrđivali - e nećeš majci'. To ’E nećeš majci’ nas je često spasavalo, ali i stajalo na putu nečeg što jeste objektivno borba civilizacije,“ navodi reditelj.

2024 © - Vesti online