Ponedeljak 29.07.2013.
13:05

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

"Glas Rusije" o Srbiji: Strani agenti važniji od dece

Za njih ima para: Skup jedne od nevladinih organizacija
 

Nedavna sahrana osmogodišnje devojčice Tijane Ognjanović iz Beograda, za koju je osiromašeni narod u Srbiji sakupljao novac kako bi mogla da ode na transplantaciju srca u Ameriku, otvara pitanje, ne samo u srpskim već i u ruskim medijima, zašto teški bolesnici, naročito mladi građani Srbije pred kojima je budućnost, da bi se izlečili ne mogu da računaju na plemenitost i pomoć svoje države iako ona prema budžetskoj liniji 481 godišnje za nevladin sektor izdvaja i do 90 miliona evra narodnih para.

"Proleće" u Srpskoj

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik svojevremeno je rekao da raspolaže informacijama da u RS godišnje uđe oko 10 miliona dolara da bi se podržale razne nevladine organizacije.
"Govori se o nekom proleću i ovde", kazao je Dodik.
Dodao je da on veoma precizno zna ko distribuiše pare, kome i sa kojim ciljem, napomenuvši da se vrše pritisci na medije, kako bi se realizovao pokušaj stvaranja atmosfere linča, ulice i nemira.

Sredstva se osim nevladinim organizacijama dodeljuju i sportskim savezima, verskim zajednicama, političkim strankama, nacionalnim savetima manjina itd. Prema podacima Centra za razvoj neprofitnog sektora, od pomenutih 90 miliona evra, 30 odsto, odnosno 27 miliona evra ide nevladinim organizacijama kojih je u Srbiji oko 20.000, pri čemu mnoge dobijaju još i dotacije iz inostranstva.


Takođe, u prethodne četiri godine država Srbija i lokalne vlasti iz budžeta su izdvojile skoro 400 miliona evra kroz budžetsku liniju 481 "dotacije za nevladine organizacije", istaknuto je na konferenciji pod nazivom Finansijska održivost trećeg sektora - linija 481, koju je proletos organizovao Centar za razvoj neprofitnog sektora.


Donedavno je, kaže "Glas Rusije", slična situacija sa nevladinim organizacijama bila i u Ruskoj Federaciji, "sve dok krajem prošle godine nije donet zakon prema kome nevladine organizacije koje dobijaju novac iz inostranstva, a bave se unutrašnjom politikom, moraju da se registruju pod nazivom 'strani agenti', tj. kao organizacije kojima strane države plaćaju političko delovanje u Rusiji".


"Izgleda da bi se nešto slično moglo reći i u Srbiji, pogotovo posla smrti bolesne devojčice Tijane, i mnogih drugih sličnih pacijenata koji nisu imali pomoć države za složene operacije. Odnosno, verovatno će se mnogi složiti da je bilo korisnije da je iz državnog budžeta plaćeno lečenje male Tijane i drugih pacijenata, nego što je za funkcionisanje nevladinih organizacija izdvojeno skoro čitavih 30 miliona evra.

Ali, kako sada stoje stvari - rad nevladinih organizacija je važniji od života dece. Stoga bi se možda moglo reći da u Srbiji nije tačna izreka da na 'mladima svet ostaje', nego da na 'nevladinim organizacijama svet ostaje' ", zaključuje "Glas Rusije".

2024 © - Vesti online