Četvrtak 13.06.2013.
00:07
M. Stojiljković - Vesti

Stepi ponovo zapalio Nemačku: Knjiga o Stepanoviću postala bestseler!

Četvrta najčitanija knjiga u Nemačkoj: Dragoslav Stepanović
  

Prošlo je prilično vremena otkad je Dragoslav Stepanović zapalio fudbalsku Nemačku boreći se za titule i trofeje sa Ajntrahtom iz Frankfurta i Bajerom iz Leverkuzena, ali "mister cigarilos" kako su našeg Stepija početkom devedesetih godina prozvali u Bundesligi, nije mnogo izgubio na popularnosti u ovoj zemlji.
 

Cigare na poklon

Moglo bi da se ispriča i kao anegdota, tek Dragoslava Stepanovića i dan-danas u Nemačkoj mnogi pamte po reklamnim cigarama, koje je srpski trener pušio dok je vojevao bundesligaškim terenima.

Tako je Stepi doživeo da ga i ovih dana jedan navijač iz Frankfurta zaustavi na ulici i zamoli za jednu takvu cigaru. Iako ih odavno više ne reklamira Stepanoviću nije bilo teško da potraži jedno pakovanje, ode na poštu i odanom navijaču pošalje kao poklon.

To dokazuje i autobiografska knjiga "Život ide dalje" ("Lebbe geht weider" ), objavljena na nemačkom jeziku pre samo dva meseca, a već se nalazi na četvrtom mestu najprodavanijih bestselera u ovoj zemlji.


- Knjiga je moja autobiografija, koja počinje od rođenja do onih dana kada sam igrao i bio trener u Frankfurtu, do one famozne utakmice u Rostoku, pa sve do mojih trenerskih dana u Srbiji - rekao je za "Vesti" Dragoslav Stepanović u aprilu za vreme promocije.


U knjizi je opisana igračka i trenerska karijera Dragoslava Stepanovića, nekadašnjeg fudbalera OFK Beograda, Crvene zvezde, Ajntrahta, Mančester Sitija i reprezentacije Jugoslavije, koji je uspeo da napravi veliku trenersku karijeru van granica naše zemlje.

Kao trener Stepi može da se pohvali izuzetnim iskustvom stečenim u sedam različitih zemalja i na tri kontinenta. Na glavnu scenu došao je predvodeći Ajntraht iz Frankfurta i Bajer iz Leverkuzena u Bundesligi, radio je i u nemačkoj Cvajti (Lajpcig, Štutgarter Kikers, Ofenbah, Oberhauzen), ali i u Španiji (Atletik Bilbao), Grčkoj (AEK Atina), Kini (Šenjang), Egiptu (Zamalek Kairo) i na kraju u svojoj Srbiji (Čukarički i FK Vojvodina) i u Republici Srpskoj (Laktaši). 


Najznačajniji momenti u knjizi detaljno opisuju period kada je kao trener Ajntrahta u poslednjem kolu izgubio titulu u Bundesligi u sezoni 1991/92. Naslov knjige je poznata uzrečica - "Život ide dalje" - koju je Stepi rekao u momentu kada je saznao da je Ajntraht "samo drugi "i da nije osvojio titulu...

 

2024 © - Vesti online