Utorak 04.06.2013.
23:22
Beta

Iran: Zemljotresi napravili pukotine na nuklearki

Diplomatski izvori iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) rekli su agenciji AP da se na betonskim delovima vide naprsline u dužini od nekoliko metara i da je to najverovatnije posledica zemljotresa od 9. i 16. aprila.

Elektrana Bušer

Pukotine se ne nalaze na jezgru reaktora, u kojem je radioaktivno gorivo, ali izvori agencije ne isključuju da ih ima. Na pitanje novinara o pukotinama, šef iranske delegacije u IAEA Asgar Soltanije rekao je da ne zna ništa o tome.

Iran je jedina država u svetu koja ima nuklearnu elektranu a da nije potpisnica konvencije o nuklearnoj bezbednosti, koju je potpisalo 75 država. Konvencija je nastala nakon katastrofe u Černobilju 1986. godine.

Iranske vlasti su ranije uvek tvrdile da je elektrana u Bušeru projektovana tako da može da izdrži zemljotres od osam stepeni Rihtera. Područje na kojem se nalazi elektrana u aprilu su pogodila dva zemljotresa, od kojih je jedan bio jačine 7,7 stepeni Rihtera.

Država Iran nalazi se na izuzetno trusnom području na kojem se sudaraju tektonske sile Arapskog poluostrva i Evroazijske ploče, tako je da je više od 90 odsto te države direktno na udaru potencijalnih zemljtresa. Više stotina jakih zemljotresa pogodilo je područje današnjeg Irana za poslednjih nekoliko vekova.

2024 © - Vesti online