Ponedeljak 11.03.2013.
16:03
Alo!

Kraljica uz gejeve!

Britanska kraljica Elizabeta Druga će prvi put od kada je pre 61 godinu došla na vlast otvoreno podržati prava homoseksualaca
 

Ujedno, ovo će biti i prvi nastup kraljice u javnosti od kada je prošle nedelje na kratko bila smeštena u bolnicu zbog problema sa stomakom. Stručnjaci obraćanje kraljice već nazivaju "Magna kartom 21. veka".

Najsnažnije se protivimo svim formama diskriminacije bilo da se ona zasnivaju na polu, rasi, boji kože, političkim uverenjima ili na nekim drugim osnovama”, navodi se u govoru koji su juče objavili pojedini britanski mediji.

Gej je okej

Izvori bliski kraljevskoj porodici tvrde da je Elizabeta Druga svesna mogućih implikacija koje će njen govor izazvati:

- Uticaj kraljičinog stava o homoseksualcima i pravima žena ne bi trebalo da bude potcenjen. Ništa ovako progresivno nije bilo odobreno ni u Ujedinjenim nacijama. Neobično je i to što će kraljica zatražiti da se potpišu dokumenta u javnosti, rekao je anonimni diplomatski izvor.

Izjenačavanje prava žena u Velikoj Britaniji znači i to da će ukoliko Kejt Midlton, supruga princa Vilijama, prvo rodi ćerku ona biti buduća kraljica.


Do sada su prema zakonu prvorođeni sinovi imali pravo nasledstva ili ženska deca ukoliko kraljevski par nema muškog naslednika. Pitanje prava gej populacije postaje sve važnije i u britanskoj spoljnoj politici. Premijer Dejvid Kameron je suspendovao svu pomoć za Malavi zbog diskriminacije homoseksualaca, a sličan potez je najavio i za Ugandu i Sudan.

2024 © - Vesti online