Petak 01.03.2013.
10:50
Dnevni avaz

Višegrad ruši spomenik poginulim Bošnjacima

RS uzvraća udarac: Spomenik ruše 1. marta na Dan nezavisnosti BiH
 

"Prinudno izvršenje će se sprovesti osmog dana od dana prijema zaključka o dozvoli izvršenja, a izvršiće se uz prisustvo službenog lica opštinske administrativne službe Višegrad. Prinudno uklanjanje (rušenje) bespravno izgrađenog spomenika poverava se KP Komunalac iz Višegrada. Svi troškovi padaju na teret MIZ Višegrad", navodi se u rešenju inspektora.

Ovakva odluka donesena je pošto je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS odbilo žalbu Medžlisa IZ Višegrad i odluku nadležnog opštinskog organa o uklanjanju Spomenika žrtvama na Stražištu ocenilo pravilnom U obrazloženju svih odluka navodi se da za postavljanje spomenika nije pribavljena potrebna dokumentacija.

U Udruženju "Ćuprija", koje je iniciralo izgradnju, uradilo idejno rešenje, a potom obezbedilo i sredstva za izgradnju spomenika, već su pripremili žalbu koju bi MIZ Višegrad, kao vlasnik parcele na kojoj je spomenik izgrađen, trebao da uputi opštinskim vlastima.

"Istovremeno smo zatražili da o ovome budu obavešteni Savet Evrope, OHR i druge nadležne institucije, kako bi bili upoznati sa kršenjem prava na autonomiju IZ i njenog zakonom propisanog prava na upravljanje vlastitom imovinom. Ovde se radi o direktnom, drskom zadiranju u autonomiju jedne verske zajednice što je u suprotnosti sa državnim zakonom o slobodi vere i verskim zajednicama", rekao je Hikmet Karčić iz UG "Ćuprija", koji dodaje da se rušenje spomenika može očekivati oko 1. marta, na Dan nezavisnosti BiH, a da uklanjanje spomenika treba da izvrši firma koja je tokom rata "izmeštala tela bošnjačkih civila i skrivala masovne grobnice".

2024 © - Vesti online