Ponedeljak 04.02.2013.
10:34
Srna

SPC postavila na Jutjub dokumentarac o Novosadskoj raciji

Spomenik stradalima na novosadskom keju
 

Prema svedočenju Endrea Bajčia Žilinskog, poslanika u tadašnjem mađarskom parlamentu, u vojnoj akciji mađarske soldateske i njenih domaćih saradnika ubijeno je 12.763 muškaraca, žena i dece, samo zato što su bili Srbi, Jevreji ili Romi.

Eparhija bačka navodi da film predstavlja svojevrsno potresno svedočanstvo o genocidnom pogromu mađarskog fašističkog okupatora nad nedužnim ljudima. Povod za postavljanje "Dece besmrtnosti" na Jutjub je završetak ovogodišnjih molitvenih i komemorativnih pomena kojima je na najvišem državnom i crkvenom nivou obeležena godišnjica "Novosadske racije".

Film je laureat međunarodnih i domaćih filmskih festivala, a blagoslov za njegovo postavljanje na Jutjub dao je episkop bački Irinej.

"Novosadska racija" je vojna akcija mađarskih okupatorskih snaga izvedena od 21. do 23. januara 1942. godine za vreme Drugog svetskog rata. Muškarci, žene, deca i starci prvo su potpuno skinuti na temperaturi koja se spuštala i do minus 40 stepeni Celzijusovih, a potom im je pucano u potiljak, pa su mrtvi bacani pod ledom okovani Dunav. Čak i oni koji su imali šansu da prežive metak, nisu mogli da pobede ledeni Dunav.

2024 © - Vesti online