Petak 11.01.2013.
11:33 >> 17:10h
RTS

Priznali Kosovo pa povukli priznanje

Ne vredi odluka Vlade države Sao Tome i Principe kada je nije izglasao parlament
 

Dačić čestitao na odluci

 

Premijer Srbije Ivica Dačić čestitao je Gabrijelu Kosti izbor za premijera Demokratske Republike Sao Tome i Principe i preneo mu zahvalnost zbog stavljanja veta na odluku prethodne vlade njegove zemlje o priznanju nezavisnosti Kosova.

 

"Tradicija dobrih odnosa naše dve zemlje našla je svoju potvrdu i u ovom važnom i pravednom činu", navodi se u čestitki koju je uputio premijer Ivica Dačić.

Predsednik Sao Tome i Principe, Manuel Pinto da Kosta, doneo je odluku o poništenju priznavanja nezavisnosti Kosova pošto odluka prethodne koalicione vlade te zemlje nikada nije usvojena u skupštini, prenosi prištinski list "Koha ditore".


"Poklon koji je zamenik premijera Bedžet Pacoli dao Kosovu za novogodišnje praznike 2011 pokazao se kao 'prazan'", ističe list, posle doluke predsednika afričke zemlje Sao Tome i Principe da poništi odluku o Kosovu.

Tadašnja vlada Sao Tome i Principe je u martu 2012. godine, tri meseca posle Pacolijeve izjave, donela odluku koja nikada nije stupila na snagu. Razlog za neglasanje u skupštini Sao Tome i Principe bili su problemi koje je demokratska vlada imala sa skupštinskom većinom.

U kosovskoj vladi, međutim nisu uzbuđeni odlukom predsednika Sao Tome i Principe. Jetlir Zuberaj, savetnik zamenika premijera Pacolija je rekao da je priznavanje iz ove države održivo i da Vlada Kosova ne komentariše unutrašnja događanja.

"Priznavanje Sao Tomea je završena priča. Imamo usmeno priznanje da je Vlada Sao Tomea donela odluku o priznavanju Republike Kosovo. Ne komentarišemo unutrašnje stanje te države", rekao je Zuberaj.

Kosovsku nezavisnost, proglašenu jednostrano, do sada je priznalo 96 zemalja.

2024 © - Vesti online