Četvrtak 28.06.2012.
08:23
Večernje novosti

Advokat prevario 500 puta

Sudnica, mesto sa kojeg se, u ovom slučaju, umesto pravde tražila nepravda
 

- Ova mera Komore trajaće dok se ne okonča disciplinski postupak - objasnio je "Večernjim novostima" predsednik Advokatske komore Beograda Slavko Jelovac. - O odluci UO smo obavestili sve sudove u Srbiji u kojima bi Petrović mogao da postupa, a uskoro ćemo obavestiti i Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.


Kako pišu "Večernje novosti", Petrović se tereti da je u najmanje tri postupka podneo zahtev u ime građana koji su preminuli. Evropski sud za ljudska prava sumnjao je u autentičnost njegovog punomoćja u predmetu "Borovnjak protiv Srbije" zbog navodno lažne dokumentacije, pa mu je predsednica Veća drugog odeljenja u martu 2010. godine, oduzela svojstvo punomoćnika u svim zahtevima koje je podneo sudu. Istovremeno mu je zabranjeno i da ubuduće podnosi nove predstavke.
 

Nema vremena

Upitan da prokomentariše pokretanje disciplinskog postupka, Mihailo Petrović je kratko odgovorio:
- Nemam vremena da razgovaram sa novinarima.

Disciplinski tužilac mu zamera i što je kancelariju prijavio na jednoj adresi u Beogradu, na advokatskom pečatu naveo sasvim drugu, dok je sve vreme radio u Gornjem Milanovcu. Tereti se i za očigledno nesavestan rad u advokaturi i nedolično ponašanje prema sudu.


U obaveštenju koje je Strazbur poslao na adresu Ministarstva pravde navodi se i da je Petrović podneo tom sudu 11 tužbi protiv Srbije u svoje ime, iako se one, u stvari, odnose na druge građane.


- Na isti način postupio je u više od 400 predmeta u kojima se žali protiv Srbije, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, BiH i Makedonije - navodi se u dopisu suda u Strazburu. - Takođe je u svojstvu punomoćnika podneo sudu više od 100 predmeta u ime drugih osoba.


Najstroža kazna koja može da se izrekne advokatu je trajno gubljenje dozvole za bavljenje advokaturom. Ipak, o sankcijama odlučuje Disciplinski sud.

2024 © - Vesti online