Subota 16.01.2010.
22:59

Ruski reditelj Pavel Lungin na "Kustendorfu"

Pavel Lunigin
 

Direktor festivala, reditelj Emir Kusturica izjavio je, predstavljajući gosta, da je Lungin stvorio snažno delo i pokazao kako se slikom i zvukom, čistom snagom filmskog izraza može preneti dramatična, šekspirovska priča.

"Car" govori o mračnom dobu vladavine Ivana Groznog u 16. veku. Rusija je rastrzana glađu i ratom sa poljskim vojvodama, a vladar u svemu oko sebe vidi moguću izdaju, na šta odgovara terorom, uz pomoć vernih slugu "surovih opričnika".

"Nisam nameravao da pravim priču o Sovjetskom Savezu i Staljinu, već o sukobu državne moći i pojedinca što je nešto mnogo starije. Ivan Grozni je za mnoge Ruse simbol Rusije, njene snage, ali ta moć je uspostavljena terorom. Sa ovim filmom sam hteo da otvorim diskusiju o tom konceptu", izjavio je Lungin.

Studente filmskih akademija posebno je interesovao Lunginov način rada sa glumcima.

"Ne umem da definišem svoj metod, ali znam da morate da izaberete glumce sa kojima ste ista krvna grupa, a zatim ne smete da ih pustite da glume, već da žive lik. Vi kao reditelji morate da kreirate svet u kojem će živeti njihovi likovi", poručio je mladim kolegama Lungin.

2024 © - Vesti online