Nedelja 18.03.2012.
19:40
Srna

Kosmet bogat dragim kamenom

Hrizopras sa Kosmeta lepši od onog iz Australije

"Hrizopras koji se nalazi na Kosovu možda je čak i lepši u odnosu na australijski", rekao je Miladinović i dodao da ovaj dragi kamen ima "vrlo lepu prođu i cenu".

Miladinović navodi da nalazište na Kosmetu nije toliko poznato i nepravilno se eksploatiše eksplozijama.

"Zanimljive količine hrizoprasa nalaze se u blizini Prištine, na ležištu Goles, a cena tog kamena u svetu iznosi od 200 do 300 dolara po kilogramu", rekao je Miladinović, koji je radeći doktorat na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu napravio reprezentativnu zbirku dragulja na području Srbije.

Miladinović je naglasio da su u Srbiji urađena skromna istraživanja o postojanju dragog kamenja, koja su i kao takva pokazala da postoji nekoliko regiona gde postoji veća količina juvelirskog kamena, a reč je o Fruškoj Gori, oblasti Šumadije od Aranđelovca, Stragara, Kragujevca do Kraljeva, područje kod Gornjeg Milanovca, na Zlatiboru, kod Trstenika i Kruševca, kao i na Kosovu i Metohiji.

"Drago kamenje koje ima Srbija je srednje kategorije, a time i cene. Najzastupljeniji su kvarc, ametist, ahat, aspis, opali, a najvredniji su akvamarin sa Cera, koji spada u grupu skupih dragih kamenja", rekao je Miladinović, diplomirani inženjer geologije.

Miladinović je naveo da bi, na primer "Zlatara Majdanpek", mogla da obrađuje domaći kamen i na taj način promoviše kulturno, odnosno, prirodno nasleđe koje poseduje Srbija.

U drevnim vremenima govorilo se da hrizopras izaziva ljubav prema istini i smatrao se simbolom uspeha. Priča se da je to bio omiljeni kamen Aleksandra Velikog.

2024 © - Vesti online