Nedelja 18.03.2012.
17:37
Vestionline

Da bi izbegli porez, prijavili se kao slepi

Opština Zakintosa je tako dospela u minus od 50 miliona evra te nema prihoda ni za javnu rasvetu i čišćenje ulica. Predsednik Opštine Steljos Bozikis je angažovao službu za fotografisanje iz vazduha i utvrdio da, umesto 2,8 miliona kvadratnih metara prijavljenih i oporezovanih nekretnina, na Zakintosu postoji dva puta više - 6,2 miliona kvadratnih metara.

Foto: Ilustracija

Tako je utvrđeno da je jedan hotel površine 6.200 kvadratnih metara, plaćao porez i takse za prijavljenih samo 60 kvadratnih metara. Otkriveno je i da je jedno seosko gazdinstvo koje, kao i ostala, uživa povlastice, "po dogovoru" snabdevalo strujom vilu od 800 kvadratnih metara, s bazenom.

Proverom je nađeno da 15.000 zgrada nema strujomere – čime se izbegavaju porez i takse koji se naplaćuju po strujomeru, računom za struju, a strujom se snabdeva od suseda, takođe "po dogovoru". Predsednik opštine je rekao za atinsku RTV stanicu Skaj (SKAI) da je našao i da su se stotine stanovnika lažno prijavile kao slepe i godinama dobijale opštinsku pomoć.

Među "slepima" su i jedan taksista i jedan pravoslavni sveštenik. Opština je izračunala da je zbog zloupotrebe godišnje gubila najmanje dva miliona evra koje sada namerava da naplati. Predsednik opštine se odmah našao na udaru "ogorčenih građana", a u sredu su ga "bombardovali" jogurtom tokom javnog zasedanja opštinske vlade.

2024 © - Vesti online