Četvrtak 08.03.2012.
13:45
Beta

"Značajna podrška italijanskih prijatelja"

Tadić ispred "fiata 500L" na Salonu u Ženevi

"Veoma nam je bila značajna podrška italijanskih prijatelja i za viznu liberalizaciju i za dobijanje statusa kandidata", rekao je Tadić u intervjuu objavljenom na portalu dnevnog lista "Blic".

On je izrazio zadovoljstvo zbog političko-privrednog samita Srbija-Italija koji se danas održava u Beogradu. "Smatram da se Drugi samit Srbija - Italija održava u dobrom trenutku i posmatram ga sa jedne drugačije strane, evropske", istakao je Tadić.

Predsednik je naveo da je veoma zadovoljan investicijom "Fijata" i ocenio da ne postoji šansa da nova ekonomska kriza u evrozoni ugrozi tu realizaciju u Srbiji.

Tadić je ocenio da će proizvodnja automobila u Kragujevcu zajedno sa domaćim kooperantskim firmama, snažno uticati na ozdravljenje srpske privrede, a da primer "Fijata" pokazuje da je to jedini način da Srbija reši hronične nedostatke privrede, a to je spoljnotrgovinski deficit.

Pročitajte još:

 

Srbija i Italija potpisale međudržavne sporazume

"U 'Fijatu' će se proizvoditi više od 100.000 automobila, a možda na kraju stignemo i do cifre od 300.000, a to će zavisiti od razvoja svetskog tržišta po okončanju ekonomske krize", kazao je predsednik Srbije.

Na pitanje o novim ulaganjima iz Italije, Tadić je podsetio da je u slučaju i "Fijata" i "Benetona" bilo potrebno pet godina da se te kompanije dovedu u Srbiju.

"Imam često priliku da razgovaram sa predsednicima velikih italijanskih kompanijama, potencijalnim investorima. Nedavno sam imao vrlo ozbiljan razgovor sa predsednikom borda direktora kompanije 'Danijeli', Đanpjetrom Benedetijem o mogućnosti da ta kompanija u Srbiji izgradi fabriku specijalnih čeličnih proizvoda. Videćemo, to su duži procesi. Ali nadam se da će procesi odlučivanja sada ići brže od kad smo kandidat za članstvo u EU", naveo je Tadić.

On je izrazio očekivanje da će dobijanjem statusa kandidata Srbija postati primamljivija destinacija za investitore. "Očekuem da će Srbija stupiti u strateško partnerstvo sa svim državama članicama EU, i da će od sada u međunarodnim poslovnim krugovima biti doživljena kao povoljnija destinacija za ulaganja. Status kandidata je važan za našu perspektivu i on menja ukupnu sliku o Srbiji. Status kandidata je garancija sigurnosti za investitore i poruka da je Srbija zemlja koja poštuje evropske vrednosti i u kojoj političari ispunjavaju datu reč", rekao je Tadić.

Predsednik je ocenio da je moguće da Srbija do kraja godine dobije
datum za otpočinjanje pregovora o punopravnom članstvu u EU, čime će proces evrointegracija postati nepovratan.

"To će biti suštinsko postignuće jer će evropski put Srbije tada biti na tački sa koje niko neće moći da ga ugrozi. Moramo dosta da radimo kako bi Srbija nastavila da sprovodi reforme i bila poželjan partner svima u regionu i Evropi", poručio je Tadić.

2024 © - Vesti online