Subota 25.02.2012.
08:24
Srna

Sarajevski bioskopi 20 godina bojkotuju Kusturicu

Potpuno razumem Sarajlije i da sam na njihovom mestu ja bih to isto uradio
 

Ljevar je naveo da ovi filmovi nisu prikazani jer distributeri u Federaciji BiH (FBiH) nisu hteli da ih nabavljaju.

Direktor distributerske kuće "Art servis" iz Sarajeva Amer Bećirbegović rekao je da je on samo jedan od distributera u FBiH, za razliku od Republike Srpske gde postoji samo jedan distributer i prikazivač filmova.

"S druge strane, imate i bioskope koji ugovaraju hoće li ili neće prikazati neki film. Nismo radili sa filmovima Kusturice i Koljevića, ali to ne znači da `bežimo` od srpskih filmova, jer prikazali smo film Dragana Bjelogrlića `Montevideo, Bog te video`", dodao je Bećirbegović.

Kusturica je rekao da je "viši stepen demokratije" to što sarajevska publika već 20 godina nije videla nijedan njegov film.

"To što se moji filmovi ne prikazuju viši je stepen demokratije u Sarajevu. Potpuno razumem Sarajlije i da sam na njihovom mestu ja bih to isto uradio. Ja sam mačiji kašalj naspram Anđeline Džoli, koja je prodala četiri ulaznice u Beogradu", izjavio je Kusturica za "Glas Srpske".

Književnik Zoran Kostić kaže da Sarajevo ne dopušta da se čuje drugi i drugačiji glas ili da se čuje neki drugi argument osim onoga koji odgovara njihovom tumačenju novijih istorijskih događaja.

Vlasnik producentske kuće "Idea plus" iz Bijeljine Duško Tuzlančić naglasio je da je stvaralaštvo Emira Kusturice priznao celi svet.

"Razumem da ono što izjavljuje Kusturica ne odgovara sarajevskom gledalištu, ali ne shvatam da ne mogu to da odvoje od njegovih filmova koje gleda milionska publika celog sveta", rekao je Tuzlančić, ističući da je Sarajevo hendikepirano što ne gleda filmove Emira Kusturice, a da Banjaluka neće biti hendikepirana zato što neće pogledati film Anđeline Džoli "U zemlji krvi i meda".

2024 © - Vesti online