Nedelja 22.01.2012.
13:51 >> 14:20h
Beta

Albanci blokirali deo puta ka Merdaru

Foto: Arhiva
 

Bivši šef misije OEBS među demonstrantima

Pristalice pokreta, blokirali su

put kod Podujeva, koji vodi prema administrativnom prelazu Merdare. Među demonstrantima je i Vilijam Voker, nekadašnji šef misije OEBS-a na Kosovu, te čelnici pokreta Aljbin Kurti i Florin Krasnići, dok policija ne dozvoljava pristalicama "Samoopredjeljenja" da se približe prelazu Merdare. Za sada nema incidenata, javljaju beogradski mediji. Oko stotinu pristalica pokreta okupljeno je i u blizini prelaza Bela zemlja. Prema informacijama iz policije, za sada su sprečena trojica pripadnika pokreta da uđu sa teritoriji Albanije na Kosovo."Oni su zaustavljeni i vraćeni na prelazu Morina", rečeno je u policiji.

Policijski kordon je u blizini, a iza kordona su pripadnici elitnih jedinica Policije Kosova s punom opremom za razbijanje demonstracija, uključujući vozila sa vodenim topovima.

Slično je i u blizni prelaza Bela zemlja. Na poziv pokreta kosovskih Albanaca Samoopredelenje učesnici protesta iz svih delova Kosova idu ka prelazima Merdare i Bela zemlja.

Najviši rukovodioci tog pokreta su oko 12 časova krenuli iz Prištine prema prelazima.

Vođa Samoopredelenja Aljbin Kurti je izjavio da je "protest potreban, opravdan i sa ciljem odbrane Republike (Kosovo), i da se ne dozvoli ulazak Srbije na Kosovo".

Na putu prema Merdaru policija kontroliše vozila, ali mnogo brže nego pre nedelju dana kada je održan prvi takav protest.

Policija Kosova je juče saopštila da je spremna i pozvala građane Kosova da ne protestuju i da ne blokiraju puteve, da ne krše zakon i da ne nasedaju na provokacije.

2024 © - Vesti online