Ponedeljak 16.01.2012.
08:00
B92

Kobasica uvećava rizik od raka

Foto: Ilustracija

Stručnjaci smatraju da je rizik od obolevanja mali, ali ipak savetuju smanjenje upotrebe takvih namirnica.

Na osnovu ranijih studija, švedski istraživači otkrili su da je rizik od raka pankreasa bio veći za 19 odsto kod muškaraca i žena koji su jeli oko sto grama mesnih prerađevina dnevno.

Studija je objavljena u britanskom Žurnalu o kanceru. “U ovom trenutku vaš rizik od dobijanja raka pankreasa iznosi 1,4 odsto. Ako svakog dana jedete mesne prerađevine, možete dostići 1,7 odsto, što je doduše vrlo malo”, smatra dr Ričard Beser.

Rak pankreasa pogađa jednu od oko 65 žena, ali zbog toga što obično bude u poodmakloj fazi pre nego što bude otkriven, stopa preživljavanja iznosi svega 5,5 odsto. Iako je uzrok ovog raka nepoznat, češće se javlja kod ljudi koji puše, imaju dijabetes ili su gojazni, što znači da je veoma teško za njegovu pojavu okriviti samo mesne prerađevine.

One su takođe povezane sa rizikom od pojave raka debelog creva i kancera bešike. Budući da imaju veliki procenat soli i masti u svom sastavu, mogu izazvati i niz drugih zdravstvenih problema.

Naučnici smatraju da su ipak najgori njihov sastojak nitriti, hemijski konzervansi koji se razlažu u stomaku i prenose do pankreasa putem krvotoka.

2024 © - Vesti online