Nedelja 03.01.2010.
16:40
Tanjug

Zdravlje rudara u teškom stanju

Nebojša Medojević: "Vlada CG vrši socijalni genocid nad rudarima"
Životi 86 rudara nikšićkog rudnika su u opasnosti, a jama u kojoj se nalaze nije radila godinu dana i preti da se obruši, tvrdi Nikolić.


On je ponovo pozvao premijera Mila Đukanovića da pomogne rudarima, kao i predstavnike relevantnih institucija, sindikalnih organizacija i nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava da se sutra u podne okupe ispred rudokopa na Seocima kako bi apelovali za spas rudara.


Nikšićki rudari traže isplatu četiri zarade, regresa, dve zimnice i ostalih dugovanja, kao i nastavak proizvodnje u svim sektorima u preduzeću, ali i poštovanje kolektivnog ugovora.

Prema odluci Vlade Crne Gore, isplata dve zaostale zarade rudarima je počela u četvrtak, 31. decembra. Rudari nisu prihvatili premijerov poziv da izađu iz jame nakon što im je obećano da će im tokom januara biti isplaćene preostale dve zarade i traže da se njihov zahtev ispuni u paketu.


Obećava pomoć rudarima: Nebojša Medojević
Poziv rudarima da izađu iz jame i prestanu da ugrožavaju živote i opstanak svojih porodica uputio je danas predsednik opozicionog Pokreta za promene Nebojša Medojević.


Uveren da njihov zahtev neće naići na razumevanje i poštovanje vlasti, Medojević je poručio da je "spas za rudare, njihove porodice, Nikšić, ali i celu Crnu Goru" u hitnom raskidanju kolonijalnih ugovora, naplati ugovornih penala i garancija i podizanju tužbi protiv odgovornih zbog ogromnih šteta i pronevera.


"Rudari moraju znati da je vlada napravila novi dogovor sa Olegom Deripaskom, prema kojem bez posla treba da ostane oko 3.000 radnika Kombinata aluminijuma (KAP) i Rudnika boksita", naveo je Medojević.


On tvrdi da taj dogovor predviđa obezbeđivanje više od 200 miliona evra subvencija i garancija iz državanog budžeta, preuzimanje dugova KAP-a prema Elektroprivredi i ostalim dobavljačima, kao i neplaćene poreze i doprinose.


Ruski tajkun, partner Vlade Crne Gore: Oleg Deripaska
Medojević je najavio i da će o "socijalnom genocidu" koji vlast sprovodi nad rudarima obavestiti sve relevantne međunarodne i nevladine organizacije.


Ugovorom o poravnanju između Vlade Crne Gore i Deripaskine Centralnoevropske aluminijumske kompanije (CEAC) predviđeno je da vlada preuzme polovinu akcija i da na prvoj narednoj Skupštini akcionara imenuje svog predstavnika u tom organu, tvrde u Ministarstvu ekonomije, a prenose podgorički mediji.


Na taj način će, kako se navodi, vladin predstavnik u Skupštini imati i pravo veta na ključne odluke za poslovanje,a Vlada Crne Gore preko svojih predstavnika u Odboru direktora i skupštini akcionara voditi računa o interesima države.


U Ministarstvu veruju da bi, u zavisnosti od kretanja cena aluminijuma na svetskoj berzi, KAP trebalo polako da se vrati na tržište sa, kako se navodi, nešto većim kapacitetom od sadašnjeg.

2024 © - Vesti online