Sreda 23.11.2011.
19:58
Srna

Amiši zaratili među sobom: Dlake lete na sve strane

Čik nek dirne bradu ko sme

Članovi odbegle grupe Amiša osumnjičeni su da su napali žene i muškarce u svojoj zajednici odsecajući im kosu i bradu. Među uhapšenima su vođa grupe Sam Malet i tri njegova sina, rekao je Majk Tobin, portparol tužilaštva u Klivlendu. On je dodao da su ovakvi napadi učestali među Amišima poslednjih meseci.

Veruje se da su motivi napada religijske razlike između dve grupe. Okarakterisani su kao napadi iz mržnje jer udaraju u samu srž identiteta Amiša i predstavljaju test principa zajednice.

Amiši snažno veruju da među ljudima mora biti praštanja kako bi bog oprostio njima, što često znači da sami kažnjavaju svoje članove i to ne prijavljuju vlastima. Odsecanje kose je veoma uvredljivo za Amiše, koji veruju da Biblija nalaže ženama da puštaju kosu, a muškarcima da puštaju bradu i prestanu da se briju čim se ožene.

Članovi male hrišćanske zajednice, koji se nazivaju Obični ljudi, uglavnom ne koriste sredstva koja olakšvaju život modernog čoveka kao što su električna energija, televizija i automobili.

2024 © - Vesti online