Četvrtak 03.11.2011.
14:13
Blic, Vestionline

Vlast cenzurisala ugovor sa ''Fijatom'', Vlada Srbije demantuje

Na adresu Saveta za borbu protiv korupcije juče je stigla knjiga od 100 strana na kojoj je svaka reč cenzurisana - prekrivena crnom bojom da ne bi bila čitljiva.

U pitanju je ugovor koji je Vlada Srbije, odnosno Ministarstvo ekonomije sklopilo s ''Fijatom“ o zajedničkom ulaganju u Kragujevcu, a cenzurisana knjiga stigla je kao odgovor na zahtev saveta, koji istražuje da li je aranžman sa ''Fijatom“ isplativ i napravljen u korist građana Srbije.

Sve je ''javno'' i na papiru, crno na belo, mada više crno...

U Savetu za borbu protiv korupcije kažu da su dobili knjigu od 100 strana cenzurisanu.

- Već mesecima traje istraga da li je aranžman povoljan za građane Srbije i svaki ugovor koji smo do sada tražili i dobili imao je zatamnjene delove u kojima se govori o sumama novca - rečeno je ''Blicu'' u Savetu za borbu protiv korupcije.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić, međutim, tvrdi da ugovor sa ''Fijatom'' nije tajna i da može da se nađe na zvaničnoj internet stranici tog ministarstva.

"Savetu za borbu protiv korupcije i povereniku za informacije su poslati aneksi koje nije niko 'zacrnio' iz Vlade Srbije, nego su to  uradili ljudi iz 'Fijata', jer se radi o poslovnoj tajni", kazao je Ćirić novinarima posle predstavljanja "Bele knjige" Saveta stranih investitora.

Prema njegovim rečima, prvi ugovor sa ''Fijatom'', kada je potpisan 2008. godine, kao i aneks ugovora koji je potpisan u decembru, odmah su objavljeni na sajtu Vlade Srbije i to nije tajna.  Ministar Ćirić je dodao da ono što je zatamnjeno u prosleđenim dokumentima Savetu od strane Fijata su aneksi određenih ugovora koje oni smatraju poslovnom tajnom i koji ne treba da budu objavljeni.

"Neke stvari su osetljive za realizaciju projekta od strane 'Fijata' i prvenstveno su tehničke prirode", naveo je Ćirić.

2024 © - Vesti online