Petak 30.09.2011.
08:00
Vestionline

U novembru prvi model Fijata proizvedenog u Srbiji

Kako je navedeno, najsavremeniji robot proizvodiće karoseriju za novi model, krenula je proizvodnja prvih platformi, a najveći deo komponenti biće proizveden u Srbiji, na lokaciji Grošnica.

 
80 odsto delova napravljeno je u Srbiji

"80 odsto delova, osim motora, biće proizvedeno u našoj zemlji, pa možemo reći da je to srpski automobil", rekao je šef poslaničke grupe URS Mlađan Dinkić nakon obilaska FAS-a u Kragujevcu.

Direktor FAS-a Antonio Čezare Ferara rekao je da pripreme za proizvodnju novog modela teku po planu i u predviđenim rokovima.

"Novi model Fijatovog automobila iz Kragujevca predstavićemo na Sajmu automobila u Ženevi", rekao je Ferara.

Potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović ja kazala da je FAS u Kragujevcu dokaz da ulaganje u infrastrukturu predstvalja uslov za razvoj zemlje. Ona je prilikom obilaska te fabrike u Kragujevcu navela da radovi na infrastrukturi u kragujevačkom FAS-u, kao što je izgradnja trafo stanice, energetski blok i sistem za prečišćavanje voda idu prema utvrđenom planu i da su skoro završeni.

"Na tom infrastrukturnom gradilištu, na kojem radi 2.000 ljudi, imaćemo fabriku iz koje će automobili ići za ceo svet" rekla je Kalanović.

Kako je istakla, oba partnera i kompanija Fijat Automobili Srbija i Srbija ispunjavaju svoje obaveze u dogovorenim rokovima. Ugovor o osnivanju italijansko-srpske fabrike automobila u Kragujevcu, potpisao je 2008. godine Mlađan Dinkić kao tadašnji ministar ekonomije i regionalnog razvoja.

Kako je saopšteno, Fijat će ukupno uložiti 950 miliona evra u fabriku, a trenutno u FAS-u radi 1.100 radnika i prema planu kompanije do 2012. godine biće uposleno ukupno 2.400 radnika u toj fabrici.

2024 © - Vesti online