Utorak 21.06.2011.
08:00
Vestionline

Sedam fabrika auto komponenti u Kragujevcu

Ćirić je, prilikom obilaska početka radova na izgradnji četiri fabrike proizvođača komponenata iz inostranstva na lokaciji kasarne Grošnica, rekao će vlada do kraja godine ispuniti svoju obavezu i izgraditi saobraćajnu petlju do te lokacije.

On je rekao da se trenutno izvode radovi na dve trećine površine bivše vojne kasarne, a na ostatku tog velikog placa biće započeti radovi kada se iseli ostatak vojne kasarne.

Radovi na izgradnji fabrika auto komponenti u Kragujevcu

Ćirić je nagovestio da bi u martu ili aprilu sledeće godine trebalo da bude završno dve trećine proizvodnih objekata za komponente.

Odgovarajući na pitanje novinara koliko će ukupnjo biti zaposleno radnika u Fabrici automibila Srbija u Kragujevcu, Ćirić je rekao da će u samoj fabrici biti zaposleno oko 2.500 ljudi u fabrici komponenata za te automobile još 1.000, a neposredno će od proizvodnje automobila živeti oko 10.000 ljudi.

Generalni direktor “Fijata“ u Srbiji Đovani de Filipis rekao je da će na lokaciji kasarne Grošnica biti smešteno četiri prozivođača komponenata, kao što su plastična sedišta, gumeni delovi automobila, a još tri komponentaša smestiće svoje pogone na lokaciji stare fabrike automobila u Kragujevcu i tu će se raditi izduvni sistemi za automobile i druge elektroneske ekomponente.

U skladu sa investicionim projektom "Fijat automobili Srbija", na lokaciji kasarne Grošnica u Kragujevcu biće otvoreno pet novih fabrika Fijatovih dobavljača "Džonson kontrol sits", “Proma","Sigit", “HT&L Fiting", dok će se u samom kompleksu “Zastave“ izgraditi još dve nove fabrike.

U tim fabrikama u kojima će se proizvoditi auto komponente za potrebe kompanije "Fijat atomobili Srbija", zaposliće se 994 novih radnika , a ukupna vrednost ovih investicija iznosi 93,7 miliona evra.

2024 © - Vesti online