Petak 25.03.2011.
07:15
Vestionline

Igra je život

Beogradski festival igre je postao dobra tradicija i prvorazredni kulturni događaj koji se sa nestrpljenjem iščekuje. Beogradu i Srbiji ova manifestacija je obezbedila zavidno mesto na evropskoj festivalskoj i plesnoj mapi.

Direktor festivala balerina i koreograf Aja Jung istakla je da je ovo do sada najobimniji festivalski program od dvanaest celovečernjih plesnih predstava.

Program festivala:

  

3. april u 20h - Sava Centar, Beograd

Kraljevski flamanski balet, Belgija

"Artifakt", Vilijam Forsajt

 

 

Jedan od najznačajnih savremenih koreografa sigurno je Vilijam Forsajt. Njegove postavke pomeraju tehničke i umetničke granice, a mogu ih izvesti isključivo odabrani igrači i vrhunske baletske kompanije.

 

"Artifakt" je remek delo savremene plesne umetnosti, potvrda da veliki plesni i pozorišni komadi ne pripadaju jednom vremenu, već se uvek iznova mogu čitati. Nakon nedavnog gostovanja u Parizu, "Le Figaro" je objavio: "'Artifakt' je ciklon nakon koga publika ostaje iscrpljena, raznešena i puna divljenja".

 

 

Kraljevski flamanski balet, jedna od najprestižnijih baletskih kompanija starog kontinenta, trenutno je jedina trupa koja poseduje saglasnost autora da ovo remek delo ponovo otkrije, čak i da sa njime putuje. U limitiranom broju izvođenja, odnosno ograničenom trajanju turneje, "Artifakt", Forsajt i Kraljevski flamanski balet predstavljaju događaj koji je već obeležio sezonu u mnogim evropskim metropolama.

 

 

5. april u 20h - Opera Madlenianum, Zemun

Suzan Delal centar, Izrael

"Pevac", Barak Maršal

 

 

"Pevac" najavljuje jevrejsku svadbu. Poštovaoci izraelske savremene plesne scene, ali i oni koji tek otkrivaju savremenu igru, ne smeju propustiti ovu zanimljivu, tragikomičnu priču koja se “izvodi u komadu i gleda u dahu“...

 

 

Koreograf Barak Maršal živi na relaciji rodnog Los Anđelesa i pripadajućeg Tel Aviva, a kao rezultat stalnih pomeranja, odnosno jedinstvenog ugla posmatranja stvari, ljudi i događaja, nastaju najinteresantniji zapisi iz jednostavnog, ali koloritnog i pulsirajućeg života. Osobenost slika koje se otkrivaju pred nama, svakako je i u znalačkom korišćenju tradicionalne hebrejske muzike.

 

 

6. april u 20h - Atelje 212, Beograd & 8. april u 20h - Narodno pozorište, Kragujevac

Balet Torina, Italija

"Na prvi dodir", Mateo Levađi

 

 

Sledeći duh italijanske sveopšte, pa i plesne estetike, mladi Mateo Levađi je postavio zanimljivu postavku u tri boje za Balet Torina.

 

Zajedno sa vodećim dizajnerima iz Milana, grupom "Korpikrudi", ovaj koreograf na intrigantan način tretira i upoređuje tela modela modne industrije, sa telima igrača.

 

 

On istražuje nepremostive razlike između zvuka i tišine, pokreta i mirovanja, opterećenja i opuštanja, i sve to kroz bele, crne ili crvene slike igre i dizajna. Prvi dodir je naslov produkcije, koja je već osvojila svetsku baletsku kritiku.

 

 

7. april u 20h - Beogradsko dramsko pozorište

Jasmin Goder, Izrael

"Ljubavna vatra", Jasmin Goder

 

 

Sudeći po nastupima na najboljim scenama i festivalima u svetu, kao i prisustvom u svetskoj literaturi i publikacijama koje se bave savremenom plesnom scenom i njenim predstavnicima, Jasmin Goder je zapravo, istinska zvezda te današnje pozornice.

 

 

Priznata i poznata kao kreator nove igre, ona superiorno zavređuje istaknutu poziciju, pre svega zbog svoje ogromne različitosti. Pre šest godina, uspela je da oduševi i publiku našeg festivala. Iako je rukopis podjednako snažan i prepoznatljiv, "Ljubavna vatra" je očigledan i interesantan početak nove, vedrije stvaralačke faze.

 

 

8. april u 20.30h - Beogradsko dramsko pozorište – nova scena

Les SlovaKs, Slovačka

"Premijera", Les SlovaKs Dance Collective

 

 

"Les SlovaKs" je mala trupa, isključivo muških igrača sa veoma zanimljivom plesno-drugarskom biografijom. Okupili su se nedavno, po završetku svojih blistavih karijera u poznatim evropskim trupama, a vođeni zanimljivom idejom uklapanja savremenih plesnih stilova sa elementima folklora i tradicionalne muzike.

 

 

Eksperiment je uspeo, jer su ovi momci već sa prvom predstavom, simbolično nazvanom "Premijera", otvorili Festival Barišnjikov centra u Njujorku.

 

Na mnogobrojne pohvale svetske plesne javnosti, potrebno je odmah reagovati. Tako ćemo ovu grupu kojoj prognoziraju zanimljivu budućnost, gledati među prvima.

 

 

9. april u 20h - Beogradsko dramsko pozorište & 10. april u 20h - Narodno pozorište, Zrenjanin

Balet Grac, Austria

"Skice", Edvard Klug

 

 

Iako deluje u regionu najbližeg plesnog komšiluka, Balet Graca prvi put gostuje u Srbiji, ali sa postavkom koreografa koji je već odavno miljenik beogradske publike.

 

Beogradski festival igre je ponosan na evropske uspehe Edvarda Kluga, pomalo i zbog toga što je naslutio i posebno ukazao na njegov talenat, pozvavši Balet iz Maribora da izvede dve Klugove postavke na predhodnim manifestacijama.

 

Odlični austrijski igrači vaj put će predstaviti "Skice", zanimljivu studiju o telu koje koreograf posmatra kao neograničeno slikarsko platno, izazov za beskonačnu kreaciju.

 

 

10. april u 20h - Sava Centar, Beograd

Holandski plesni teatar, Holandija

"27'52''", Jirži Kilijan

"Bogovi i psi", Jirži Kilijan

"Kaktusi", Aleksandar Ekman

 

 

U povodu velike svetske turneje kojom proslavlja 50 godina svog postojanja, po mnogima najbolja savremena plesna kompanija u svetu zaustaviće se i u Beogradu.

 

Holandski plesni teatar vraća se na zahtev mnogobrojne festivalske publike, svih onih koji pamte igru koja je povukla svoje uživaoce na scenu ili dugu i obilnu kišu na sceni Sava Centra.

 

Trupa dolazi sa triptihom koji potpisuje veliki majstor savremene igre - Jirži Kilijan, ali i mladi, a u Evropi najtraženiji koreograf, Aleksander Ekman.

 

 

Potpuno nov program kritika je već ocenila kao “garantovano nezaboravan” a "Njujork Tajms" zabeležio sledeće: ...“Ako se ove godine morate odlučiti za samo jednu predstavu … onda treba videti Holandski plesni teatar. “ Radi se o neponovljivoj igri.

 

 

12. april u 20h - Opera Madlenianum, Zemun

Skapino balet, Holandija

"Bravo, Čarli!", Marko Geke

"Holandija", Ed Vub

 

 

Nakon nekoliko godina čekanja, Beograd je upisan i u kalendar prestižnog roterdamskog Skapino baleta.

 

Kompanija koja gotovo nikada nije kod kuće i čija su gostovanja planirana dve do tri godine unapred stiže u Srbiju sa dve postavke: "Holandija", koreografa i umetničkog direktora trupe Eda Vuba i "Bravo Čarli!", jednog od najnagrađivanijih evropskih koreografa, Marka Gekea.


"Holandija" govori o ljudima - njihovoj krhkosti i strastima. To je svojevrsni omaž Zlatnom dobu, platnima Fransa Halsa, Rembranta i Vermera, ili običnoj holandskoj lali i našem kaleidoskopskom svetu.

 

 

"Bravo Čarli!" je postavka inspirisana romanom Virdžinije Vulf, a sam autor kaže da može biti “i veliki cirkus, i poznat bar u Štutgartu, i neko malo pozorište, i Vijetnam i….vojna azbuka”. Pravi izbor za sve one koji obožavaju energičnu igru i dobru pozorišnu atmosferu…

 

 

13. april u 20h - Narodno pozorište, Beograd

Festival balet Providens, SAD

"Koma", Viktor Plotnikov

 

 

Beogradski festival igre poziva jednog od najuspešnijih direktora baleta u Americi, da predstavi svoj rad publici u Srbiji. Reč je o našem igraču i koreografu, Mihailu Đuriću.

 

Program koji Festival balet Providens predstavlja je premijeran, a igrači - izuzetni.

 

Događaj podrazumeva i uručenje posebnog priznanja, a projekat ima za cilj da svake godine na scenu Narodnog pozorišta u Beogradu, "vrati“ po nekog našeg plesnog umetnika, koji živi i radi u inostranstvu.

 

Beogradski festival igre poziva one koji su nekada igrali, kreirali i osvajali vredne nagrade i aplauze na ovoj sceni, a zatim je "poneli“ u veliki svet, kao deo svoje biografije i sećanja.

 

 

14. april u 20h - Beogradsko dramsko pozorište

Kompanija Magi Maren, Francuska

"May B", Magi Maren 

 

 

Predstava sa najdužim vekom trajanja i najintenzivnijim tempom izvođenja u istoriji savremene igre, delo je čuvene francuske koreografkinje Magi Maren.

 

 

Utemeljena na Beketovim romanima i jedinstvenom pristupu dramskom delu, "May B" je pre svega vrsan pozorišni komad, koji svoj najsnažni adut dobija u pravilnom korišćenju malog, skoro neprimetnog pokreta, te njegovom kasnijem krešendu i punoj eksploziji.

 

 

Velika zvezda francuske igre, sa značajnim stvaralačkim opusom kreiranim za najprestižnije francuske i svetske baletske ansamble, prvi put na Beogradskom festivalu igre.

 

 

15. april u 20h - Sava Centar, Beograd

Geteborg balet, Švedska

"Falter", Johan Inger

"La La Land", Aleksandar Ekman & Medhi Walerski

 

 

Poslednjih godina konstantno u najaktuelnijem vrhu plesnih vesti i događanja, Balet Geteborg je jedna od onih kompanija koje imaju bogatu tradiciju klasične igre i odličan savremeni repertoar.

 

Za prvo predstavljanje u našem regionu, izabrali su najnovije naslove. Potpisuju ih Johan Inger koga smo upoznali zahvaljujući gostovanjima Kulberg baleta i mladi "koreograf-genije“ Aleksander Ekman.

 

Dok Inger donosi modernu i atraktivnu, ali duboko promišljenu "postavku za 17 igrača i 64 konopca“, Ekman bazira svoj rad na komičnoj raspravi dva psihijatara i teorijiji "la la prostora“ u našem mozgu.

 

Nezaboravno putovanje u središte najbolje, po mnogima - najinteligentnije savremene igre.

 

 

16. april u 20h - Opera Madlenianum, Zemun & 18. april u 20h - Srpsko narodno pozorište, Novi Sad

Vejn MekGregor | Random Dance, Velika Britanija

"FAR", Vejn MekGregor

 

 

Za sam kraj Festivala - sasvim nov naslov i prva koprodukcija koju potpisuje Beogradski festival igre.

 

Stalni koreograf londonskog Kraljevskog baleta, jedini koji je ikada pristigao u ovu kompaniju iz sveta savremene igre, višestruko nagrađivani Vejn MekGregor je jedan od najzanimljivijih plesnih stvaralaca, poznat po psihoanalizi koreografije i krčenju puteva između igre, filma, muzike, vizuelnih umetnosti, tehnologije i nauke.

 

Planetarno poznat po kreaciji pokreta u filmovima o Hariju Poteru, Vejn MekGregor svoje najsmelije koreografske ideje i dalje ostvaruje sa kompanijom Random Dance.

 

O tome svedoči nova celovečernja postavka "FAR", premijerno izvedena krajem novembra 2010. u londonskom Sadlers Velsu.

 

 

Beograd i Novi Sad su među prvim gradovima koji će gledati ovaj naslov hit-mejker koreografa, za koga "Njujork Times" kaže: …”Vejn MekGregor je najbliži definiciji rok zvezde na koju baletska umetnost samo trenutno polaže prava”… 

2024 © - Vesti online