Petak 04.12.2009.
14:05
Tanjug

NATO: Za Avganistan 7.000 vojnika

"Najmanje 25 zemalja će poslati svoje vojnike u misiju za 2010. godinu", izjavio je Ramusen na samitu NATO-a u Briselu, pozdravljajući odluku država da "svoje reči sprovedu u delo.To je solidarnost na delu i imaće snažan uticaj na terenu", rekao je Rasmusen, prenela je agencija Rojters.

Dodatne jedinice zemalja članica NATO-a pridružiće se trupama od 30.000 američkih vojnika koje je predsednik SAD Baraka Obama odlučio da pošalje kao pomoć za borbu protiv talibanskih pobunjenika.

Vašington je pozvao saveznike koje već imaju trupe u Avganistanu da pošalju oko 10.000 dodatnih trupa. Mnoge vlade, međutim, suočavaju se sa negodovanjem javnosti, koja sve više sumnja u uspešnost misije, naveo je Bi-Bi-Si.

Cilj američkih vlasti je da avganistanske snage preuzmu kontrolu sredinom 2011. godine, kada bi trebalo da počne povlačenje američkih trupa iz Avganistana.

To, međutim, ne znači da će međunarodne snage napustiti zemlju i, kako je naglasio Rasmusen, predati je nazad u ruke terorista i ekstremista, naveo je Rojters.

2024 © - Vesti online