Ponedeljak 30.11.2009.
21:13
Tanjug

Hezbolah: Rešenje je nasilje nad Izraelom

Hasan Nasralah
 

"Istorija arapsko-izraelskog sukoba dokazuje da je oružana borba i vojni otpor najbolji način za okončanje okupacije," rekao je on putem video-linka novinarima okupljenim u južnom Bejrutu, kako prenose izraelski mediji.

Istorijat Hezbolaha

Hezbolah je u leto 2006. više od mesec dana ratovao protiv Izraela. Članovi te organizacije osnovane 1982, tokom izraelske invazije na Liban, prvi put su ušli u libanski parlament 1992, a 2005. dobili prvog ministra, podseća Rojters. Hezbolah ima podršku Irana i Sirije i bio je glavna sila koja je uticala na povlačenje Izraela iz južnog Libana posle 22 godine okupacije. Ta organizacija je na listi terorističkih u SAD.

"Pretnja Izraela poziva na odbrambenu strategiju izgrađenu na narodnom otporu da nas brani od agresije," rekao je Nasralah, predstavljajući novu političku platformu Hezbolaha, koja je rezultat čitavog niza diskusija vođenih na nivou rukovodstva organizacije u poslednjih nekoliko nedelja.

Hezbolah ima 10 mesta u vladi nacionalnog jedinstva od 30 članova koju je formirao premijer Saad Hariri, podsećaju svetske agencije.

"Metod pregovora je pokazao da cionistički entitet postaje razmetljiviji i ratoborniji i da nema nameru da postigne sporazum," rekao je Nasralah, ocenivši takođe da se uticaj SAD na Bliskom istoku smanjuje i zato slabi i njegov saveznik Izrael.

"Mi smo usred istorijskih transformacija koje signališu povlačenje uloge SAD i nestajanje hebrejske države," rekao je Nasralah, govoreći na nepoznatoj lokaciji iz straha da ga Izraelci ne ubiju.
2024 © - Vesti online