Četvrtak 27.01.2011.
04:49
Beta

U bekstvu osmunjičeni za zločine nad Srbima

Odlukom Vrhovnog suda od 5. januara, trojica biviših pripadnika te jedinice optužena za ratne zločine, Franjo Drljo, Božo Krajina i Igor Beneta, morali su da se vrate u pritvor, ali je to učinio samo Krajina, javili su hrvatski mediji.

Jednim zločinom prikrivali drugi: Zapaljena kuća u Gruborima

Policija je 12. januara dobila nalog za privođenje osumnjičenih, ali je pronađen samo Krajina, dok se za ostalima i dalje traga.

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu podiglo je sredinom decembra 2010. godine optužnicu protiv Franje Drlja, vođe grupe antiterorističke jedinice Lučko, jednog od komandanata Božidara Krajine i pripadnika te jedinice Igora Benete.

Zbog nedostatka dokaza, tužilaštvo je odustalo od krivičnog progona Berislava Garića, a od suda je traženo da razdvojeno završi postupak protiv ratnog komandanta specijalne policije Željka Sačića i Franje Drlja zbog zločina u selu Ramljanima gde je 26. avgusta
zapaljeno više kuća.

Tužilaštvo tereti pripadnike specijalne policije da su 25. avgusta 1995. u Gruborima ubili šest srpskih civila i zapalili većinu stambenih i privrednih objekata, dok se Drljo tereti da je u Ramljanima zapalio veći broj kuća.

Jedan od komandanata Božidar Krajina tereti se da nije učinio ništa da pripadnike svoje jedinice spreči u tome.

Iako je tužilaštvo protiv svih osumnjičenih predložilo produženje pritvora zbog težine dela, oni su odlukom suda u Zagrebu pušteni na slobodu, a Vrhovni sud je početkom januara poništio tu odluku i naložio njihovo pritvaranje.

2024 © - Vesti online