Utorak 28.12.2010.
15:47
Vestionline

"Zastava" Kragujevac: Protesti se nastavljaju

Koliko još gladnih usta za Srbiju?

Prema predlogu ministarstva ekonomije, oko 800 "Zastavinih" radnika biće proglašeno za tehnološki višak i uz otpremninu od 300 evra po godini radnog staža i naknadu od 20.000 dinara u narednih 18 meseci, biti upućeno na tržište rada.


Potpredsednik fabričkog sindikata Zoran Marković je rekao da se zaposleni protive nameri Ministarstva ekonomije da ugasi fabriku "Zastava automobili", a radnike koji nisu dobili posao u FIAT-u, uz otpremnine, pošalje na tržište rada, i poručio da će nastaviti da se bore za svoja radna mesta.


Ovo nije protest samo 1.108 radnika već i njihovih porodica jer ovim potezom Vlade grad Kragujevac će dobiti još 4.000 gladnih. Moramo da se suprostavimo nameri da ugase naša radna mesta, ostave nas bez zarada i praktično ugase i naše porodice, rekao je Marković.


Marković je rekao da protest prekobrojnih "Zastavinih" radnika nije uperen protiv FIAT-a i da italijanska kompanija ne treba da strahuje za posao u Kragujevcu.

FIAT nije ugrožen

"Mi nemamo ništa protiv FIAT-a, nemamo problema sa FIAT-om koji i sada normalno radi, a naši radnici su i dalje u FIAT-u. Zbog nas radnika, FIAT nema razloga da se plaši, rekao je Marković.


On je rekao da će danas u Beogradu biti nastavljeni pregovori u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja i najavio novi protest koji će sutra takođe biti održan ispred kragujevačke gradske kuće.


Mi očekujemo da će u Ministarstvu sagledati naše interese i napraviti neki kompromis: Posao sa FIAT-om mora da se razvija, da dođu njegovi kooperanti koji će ovim radnicima ponuditi posao. Ne može Vlada posle dve godine da nam okrene leđa i kaže da za nas više nema posla, rekao je Marković.


Današnji protest trajao je oko sat vremena na temperaturi od tri stepena ispod nule, a radnici su se mirno razišli.

2024 © - Vesti online