Nedelja 26.12.2010.
17:33
Vestionline

Slovenci žale za Jugoslavijom

Na pitanje da li je državno osamostaljenje ispunilo ono što su od njega očekivali, 65 odsto je odgovorilo da nije, a 35 odsto da jeste, u anketi u kojoj je učestvovalo 470 ispitanika, prenose beogradski mediji.


Među ispitanicima starijim od 30 godina kojima je postavljeno pitanje da li se živi bolje danas u samostalnoj Sloveniji ili se živelo bolje pre 20 i više godina, polovina anketiranih je odgovorila da se nekad živelo bolje. Još je više "nostalgičnih" prema tadašnjim vremenima u starijim kategorijama ispitanika, navodi list.

“Delo“ je sprovelo anketu povodom 20. godišnjice referenduma na kojem se 95 odsto građana izjasnilo za samostalnost i državnu nezavisnost, što se od tada slavi kao Dan samostalnosti i jedinstva.


Očekivanja ispitanika najviše su ispunjena kad je reč o ličnoj slobodi, a najmanje kad je reč o socijalnim pravima jer 80 odsto ispitanika navodi da su ta prava, a posebno radnička prava, nekada bila veća, navodi list. Razočaranih sadašnjim stanjem je više među nezaposlanima, manje obrazovanim i simpatizerima opozicije, pokazala je anketa.

2024 © - Vesti online