Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
25.12.-31.12.2017.

Dragan Bjelogrlić

Dragan Bjelogrlić rođen je 10. oktobra 1963. godine u Opovu. Njegovi roditelji su iz Hercegovine, iz sela Lipnik, u okolini Gacka. U vojvođanskom selu Baranda, gde je Bjela proveo veliki deo detinjstva, rođena je njegova majka. Komšije iz Barande imaju samo reči hvale za porodicu Bjelogrlić.

Deda mu je, kako pričaju, bio opančar i imao je radnju gde mu je i kuća. Dragan i njegov brat Goran izgubili su oca, a njihova majka Nada, pričaju komšije, uvek se borila da im obezbedi da imaju sve najbolje u životu. Bjela je više voleo da ide u Barandu kod babe i dede, nego na more. Godine 1965. doselio se sa porodicom u Beograd, gde je završio osnovnu i srednju školu.
Prvi put se pojavio pred kamerama sa 15 godina u filmu Branka Bauera "Boško Buha", u ulozi Save Jovanovića Sirogojna.

Ulogu je dobio slučajno, kada se kao učenik osnovne škole "Milica Pavlović" u pozorištu Dadov prijavio na audiciju. Do tog trenutka nije se zanimao za glumu. Sa drugarima je u školskom dvorištu igrao fudbal, a čovek koji je birao mlade glumce bio je Branko Lustig, danas čuveni holivudski producent. Prišao mu je i pitao da li bi želeo da bude glumac, a Bjela mu je odgovorio potvrdno. Već kao klinac nagoveštavao je da će biti sjajan umetnik. Glumio je i u filmu "Veliki transport" Veljka Bulajića, "Halo taksi", kao i u dosta televizijskih serija i drama.

Pre glume bavio se prirodnim naukama na nagovor bolesnog oca koji ga je savetovao da se bavi ozbiljnijim stvarima u životu. Međutim, nakon očeve smrti shvatio je da građevina ipak nije za njega, pa se u potpunosti posvetio glumi. Tada su mu film i gluma, kako kaže, bili već u krvnim zrncima. Kad je bio na četvrtoj godini Fakulteta dramskih umetnosti, na Odseku glume, već je igrao u Jugoslovenskom dramskom pozorištu kao stipendista. Ali, paralelno s tim je sa svojom generacijom napravio pozorišnu trupu koja se zvala "Pleksus Boris Piljnjak", u kojoj su bili Anica Dobra, Milorad Mandić Manda, Aleksandar Lukač...

Jedan od perioda koji smatra bitnim u svom profesionalnom sazrevanju jeste boravak u Americi 1993. godine. Sa filmom "Crni bombarder". Otišao je na Festival u Los Anđeles, gde je ostao celo leto.

- Ne znam šta bi bilo da sam ostao u Los Anđelesu, ali ne verujem da bih mnogo toga napravio - iskren je Bjela.

U javnosti je poznat kao osoba bez dlake na jeziku koja se ne ustručava da otvoreno govori o svemu. U seriji "Ravna gora" tumačio je lik Josipa Broza Tita, za koju kaže da je bila veliki izazov. Želja mu je da dobije Oskara za strani film, kao producent i reditelj, pre svega. Da je sjajan iza kamere dokaz je njegov prvenac "Montevideo", kao i sada "Senke nad Balkanom".
U Draganu Bjelogrliću još je lako prepoznati Bobu, najmlađeg člana porodice Popadić iz popularnog serijala "Bolji život", u kojeg su krajem 80-tih godina bile zaljubljene sve tinejdžerke u bivšoj Jugoslaviji.

Plava kovrdžava kosa, prodoran pogled i šarmantan osmeh nisu se nimalo promenili do danas. Oženjen je bivšom manekenkom Majom, koja je po struci profesorka engleskog jezika. Imaju sina Alekseja i ćerku Miju. Sa bratom Goranom 1994. godine osnovao je producentsku kuću "Kobra".

                                                                                        S. Đurić

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online