Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
25.12.-31.12.

Ivo Pogorelić

Ivo je rođen 20. oktobra 1958. godine, na Dan oslobođenja Beograda. Dete je iz mešovitog braka Hrvata i Srpkinje. U detinjstvu je preboleo reumatsku groznicu, a kasnije hepatitis, tako pazi na svoje zdravlje. Praktikuje posebne biodinamičke vežbe koje su osmišljene za ruske plesače još u 20-im godinama prošlog veka, odlazi u duge šetnje, navodno ide da spava kad padne mrak, a ustaje u 5.30.

U Beogradu je počeo da uči klavir u sedmoj godini, a u desetoj je održao prvi koncert na Kolarcu. Posle se seli u Zagreb, pa u Moskvu, gde je završio školovanje na čuvenom Konzervatorijumu Čajkovski. U Moskvi je sreo poznatu gruzijsku pijanistkinju 21 godinu stariju od njega, Alisu Kazaradze. Njihova pedagoška i umetnička saradnja pretvorila se u emotivnu vezu, a posle venčanja živeli su u Londonu do njene smrti 1996. godine.

Nakon gubitka voljene žene neko vreme se povukao iz javnosti. Alisa je bila i ostala njegova muza i večna inspiracija. Kada je došla u njegov život imao je samo 17 godina. Pet godina nakon Alisine smrti oženio se sa Ute Šnajder s kojom je bio pola decenije u braku.

U vrh svetske pijanističke orbite, osim talenta, 1980. godine lansirao ga je skandal na prestižnom Međunarodnom takmičenju "Frederik Šopen", kad je zbog njegovog isključenja čuvena Marta Argerič napustila žiri, a Ivu proglasila genijem. Prvi je među umetnicima dobio titulu Uneskovog ambasadora dobre volje.

Spada u zvezde koji brinu i o obrazovanju mladih umetnika. Shodno tome, u Hrvatskoj je 1986. osnovao Fond za mlade muzičare, a u SAD Međunarodno pijanističko takmičenje koje pobedniku visinom stipendije omogućava razvoj u vrhunskog solistu. U Nemačkoj je osnovao festival, koji je nazvao po sebi.
Posle Alisine smrti izrađivao je nakit. Nikad nije bio voljan da iznosi detalje iz svog privatnog života. Retko je davao izjave i intervjue. Nije voleo da priča ni o mlađem bratu Lovri, takođe pijanisti. Nikad nije bio na njegovom koncertu. Jednom prilikom kad su ga novinari pitali da li mu smeta kada u publici zvoni telefon tokom koncerta, rekao je: "Zvonjava mobilnih telefona mi ne smeta. Na jednom mom koncertu u Rimu umro je čovek 1994. godine. Ja sam nastavio da sviram."

Poznat je i po otkazivanju nastupa u poslednji čas. Još se prepričava izjava jednog važnog francuskog menadžera kojem su nakon takvog otkaza predlagali da u Pogorelićevom terminu publici ponudi neko drugo veliko ime. Odgovorio je: "Nipošto! Pa meni je važnije da na plakatu piše da je Pogorelić otkazao, nego da bilo ko drugi svira."

Prati ga glas zlopamtila, teškog, ekscentričnog, kapricioznog i nepristupačnog čoveka, koji je u komunikaciji hladan, a ponekad i odbojan, pa ga neki zovu ludim genijem. Ne živi glamurozno, iako ima nekoliko stanova i kuća širom Evrope i sveta. Iza često hladnog i odbojnog nastupa, kako kažu osobe bliske Ivi, krije se čovek blistave inteligencije i odličan kuvar. Sve to ga to čini jednim od najintrigantnijih pijanista današnjice.

Sonja Đurić

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online