Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
Ličnost nedelje
18.12.-24.12.

Dragan Đilas

- Dodatni razlog za povratak jeste što je naša ćerka učestvovala u protestima za bolju Srbiju, baš kao pre 20 godina ja i njena majka Milica, koja je tada nosila u stomaku. Ponosan sam na ćerku - istakao je Đilas u kome deo birača vidi opozicionog džokera, a naprednjaci mu lepe etikete "pljačkaš kase" i "tajkun".

Rođen je 1967. u Beogradu. Njegova majka Jovanka poreklom je sa Plitvica, a kolonizacija ju je dovela u Vojvodinu, dok je otac Dušan je iz okoline Drvara. Bili su zdravstveni radnici, a Dragan ima mlađeg brata Gojka. Obojica su stekli diplomu Mašinskog fakulteta i rade zajedno.

Dragan je odrastao u Zemunu i Novom Beogradu, pohađao Zemunsku gimnaziju i Devetu beogradsku. Javnosti je postao poznat 1991. i 1992. kad je u svojstvu studenta prorektora vodio demonstracije, a Miloševiću u lice u kabinetu rekao: "Predsedniče, podnesite ostavku, učinićete veliku uslugu srpskom narodu."

Iako inženjer, obreo se u novinarstvu. Prvo u Radio Indeksu, a onda je bio jedan od osnivača Radija B92 i urednik Informativnog programa. U biznis je krenuo 1994. u Pragu, gde je s prijateljima osnovao firmu.

- Tamo sam stvorio prvi veći kapital, vodeći se logikom da moram prvo nešto da uradim u životu, a ne da koristim političku funkciju za to - pričao je kasnije.
Demokratskoj stranci prišao je 2004. godine, rekavši da to čini zbog njenog lidera Borisa Tadića. Ipak, osam godina kasnije, smenio ga je s te pozicije i postao četvrti predsednik DS, posle Dragoljuba Mićunovića, Zorana Đinđića i Borisa Tadića.

U fotelji gradonačelnika Beograda bio je od 2008. godine, pošto se prethodno oprobao kao direktor Narodne kancelarije predsednika Srbije Borisa Tadića i ministar za Nacionalni investicioni plan. Politički pad usledio je neočekivano brzo. Prvo su ga u septembru 2013. s mesta gradonačelnika smenili naprednjaci i socijalisti, da bi ga Bojan Pajtić pobedio u trci za lidera DS u martu 2014, posle loših rezultata na parlamentarnim izborima.

Đilas potom podnosi ostavku i na mesto narodnog poslanika, a sasvim se povukao 2016. kada je napustio članstvo u DS, ali i funkciju predsednika Košarkaškog saveza Srbije, gde su za njegovog mandata nizani uspesi. Muška reprezentacija osvojila je srebra na Svetskom prvenstvu 2014. i Olimpijadi 2016, a ženska evropsko zlato i olimpijsku bronzu u Riju.

Vratio se biznisu, a navodi se da je suvlasnik kompanije MDI International
iz Praga, i Multikoma, vodeće firme u oblasti medijskog poslovanja na prostoru bivše SFRJ. Osnivač je Naše Srbije, humanitarne organizacije za brigu o deci koja su u ratovima 90-ih ostala bez roditelja.

Priznaje da voli da se opusti s prijateljima u kafiću, a da u kafane ode ponekad, samo na živu muziku i vino, jer je to jedino piće koje podnosi.

- Prijatelji me najbolje spuštaju na zemlju kad malo poletim, a dešava mi se kao i svima - ispričao je.

Dragan Đilas iza sebe ima dva braka, četvoro dece i burnu vezu s proslavljenom košarkaškom reprezentativkom Anom Dabović. S Milicom Delević ima ćerke Sofiju i Jovanu, a s Ivom od koje se rastao 2013. Anu i Vuka.

Kao gradonačelnik je upamćen po odličnom gradskom prevozu prema kome su Beograđani mogli da naviju sat i izgradnji dva velika mosta, preko Save i Dunava.

- Voleo bih da jednog dana neko mojim unucima priča: "Ti mostovi su podignuti kada je vaš deda bio gradonačelnik." Voleo bih da nešto veliko ostane iza mene i da me ljudi pamte po dobrom - želja je Dragana Đilasa.

D. Dekić

Foto: N. Đurović

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online