Ponedeljak 6. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 15.03.2017.
16:17
Vestionline, Blic.rs A
"Ruski predsednik Vladimir Putin u utorak je naredio svojim službenicima da potpišu ugovor kojim će oružane snage gruzijske pokrajine Južne Osetije de fakto uklopiti u zapovednu strukturu Vojnih snaga Ruske federacije", piše Rojters.
Petak 24.03.2017.22:20
Kad je Zapad cijepao i priznavao jednu po jednu EX-YU republiku sve je bilo normalno. Međutim kad je proces uzeo maha na drugoj strani, onda Zapad više nije priznavao, onda je osuđivao. Znači danas, ovako sutra onako. Zapad nije bio dosljedan u provođenju politika osamostaljivanja i priznavanja. Kad nije priznao odcjepljene Republike, proces ne može trajati vječno, onda se te Republike utapaju u tuđu suverenost, u ovom slučaju u Rusku. Niste priznali, onda ide drugo rješnje. Tako to biva kad se ne uvažavanje interesi isto, nepriznavanjem i otimanjem teritorija.
Petak 24.03.2017.22:20
Šta se dogodilo 7.8.2008.godine..o tome ni riječi.Gruzija je pokušala izvesti svoju akciju "Oluje"i izvršila žestok napad sa artiljeriskim bombardiranja Cinhvalija/glavni grad Južne Osetije/sa velikim brojem civilnih žrtava i pogibije ruskih vojnika koji su bili na liniji razdvajanja.Ruska 58 Armija prešla je granicu i razbila Armiju Gruzije.....i tako je počelo..pišite kako je bilo...
Petak 24.03.2017.22:20
А u sastavu RF severna Osetija. Ko li je cepao Osetiju kada u obe zive Rusi i zbog cega? Ista situacija je bila i sa Krimom. Da ga nisu uzeli Rusi, uzeli bi ga Amerikanci samo indirektno, satro ukrajinska teritorija.
Petak 24.03.2017.22:21
Osetini su jedan mali narod od pola miliona stanovnika. Vecina zivi u Sjevernoj Osetiji, tj Rusiji. Nisu Rusi. Pricaju Ruski da, mislim da su vecina pravoslavci. Ali to je zato sto je carska Rusija tu vladala i brojna Kavkaska plemena su se na neki nacin asimilovala. Sta se dalje desava. Dodje jedan Staljin, dotadasnju autonomnu regiju Osetiju u Ruskom carstvu prepolovi, jedan dio da Gruziji. Posle raspada SSSR-a, Osetini sasvim opravdano zele da se izdvoje iz Gruzije i da se spoje sa svojom regijom sjeverno, koja je zvanicno u Rusiji. Tu nema dalje price. Zasto da narodi, bilo veliki bilo mali ispastaju zbog jednog Staljina i slicnih. Imam odgovor i za ove koji sve ovo porede sa Kosovom koje je prakticno jedinstven slucaj u modernijoj istoriji i posebna prica za sebe. Osetini nisu nikoga protjerali iz te Juzne Osetije. Tu su uvjek zivljeli samo oni. Samo je problem sto su neki mocnici trgovali sa tim teritorijama.
Petak 24.03.2017.22:21
Kada ce ljudi shvatiti da greske od strane zapada ne umanjuju greske sa istoka. U najmanju ruku su isti i jedni i drugi. Isto tako bahacenje nasih ne moze da se pripise zapadu. Ne mogu oni da vole nas vise od sebe i da podredjuju svoje interese nama. Ne mogu svi da budu krivi samo mi ne. Ako je za bombardovanje kriv zapad onda je u istoj ravni ili gori milosevic. Gorka istina.
Petak 24.03.2017.22:22
Šta tu ima čudno, gospodo draga, na sve strane? Kada je međunarodno pravo mrtvo, a UN samo farsa, zakon jačeg je jedini zakon koji džungla poznaje. Kako ste sami zakuvali, sami ćete i kušati. Pravo na samoopredeljenje i zaštita nacionalnih interesa? Tako nekako beše stara/nova krilatica?
Petak 24.03.2017.22:24
Sila je jedini arbitar u medjunarodnom pravu ostalo je opijenost i nadanje malih budalica da za njih tu nešto ima. Ovoliki razvoj borbene tehnike a da ne donese svoj plod, pa kada je to bilo. Osvajalo se i osvajaće se, sve se svodi na to može li da se iznadje legitimitet za akciju koji bi dovoljno dugo potrajao, ostalo je sila, pečati i proglašenja su ništa bez mogućnosti da nadvladaš nasiljem.
Petak 24.03.2017.22:26
Problem sa ovim teritorijama nisu napravili Rusi ili Putin napravili su ga bivsi Sovjetski lideri koji su poklanjali i crtali granice. Staljin inace Gruzijac poklonio je deo Osetije Gruziji dok je Hruscov Ukrajinac poklonio Krim Ukrajni koja pre nije ni postojala. I pored svega toga Rusi su pristali na postojece granice ali onda je pocelo sikaniranje i ponizavanje. Ruskoj manjini u Baltickim zemljama oduzeta su sva prava slicno je pocelo da se desava i ostalim drzavama, probana je otimacina i u samoj Rusiji ubacivanjem ekstremnih Cecena, NATO je poceo da se siri na istok krseci postignut dogovor, pocelo je sikaniranje Rusa u Ukrajni itd. Pa zar ste stvarno mislili da ce Rusi to trpeti i dalje saginjati glavu. Sto se tice Juzne Osetije najvecu glupost ili pak namerno je napravio Sakasvili Americki djak koji je vojno napao Osetine gde su bili i Ruski mirovnjaci. Dobio je sto je trazio a Ruska vojska je bila 50 kilometara od Tbilisija ali je ipak stala i vratila se u Osetiju. Sto se tice Abhazije tu je situacija bila malo drugacija jer je doticni Sakasvili poceo tajno da pravi vojnu bazu sa Amerima pa je onda Rusija iskoristila nezadovoljstvo Abhaza i pomogla da se otcepe. Taj isti Sahasvili je pobegao iz Gruzije jer pokrao ogromne pare i raspisana je poternica a Ukrajinac Porosenko ga je postavio za Guvernera Odese. Neko rece da smo licemeri u vezi KiM. Ne mi nismo licemeri KiM su sistematski naseljavani i ono nam je oteto kao sto su Rusima otimali teritorije. Sto je najtuznije nije ni Albansko nego je jedna velika NATO baza. Ruse i Amerikance ne mozete nikako porediti. Rusi brane i stite svoje a Amerika pa sta da vam kazem procitajte sami istoriju ratova poslednjih 60 godina.
Petak 24.03.2017.22:26
Gruzija je uz podrsku i obuku NATO-a pripremala akiju etnickog ciscenja tog dela Gruzije. Akciji je prethodila evakuacija etnickog gruzijskog dela stanovnistva i 07.08.2008.je pocela akcija (svi elementi ratnog zlocina su tu, od ubistava civila do ubistava pripadnika mirovnih snaga). Nastradao je odredjen broj ruskih mirovnjaka. Da li vas akcija gruzijske vojske potseca na neke dogadjaje iz nase istorije iz sredine '90-ih? Za cetiri dana su ruske snage stigle nadomak Tbilisija i zbog toga se pocinje sa kampanjom "jadna i nezasticena Gruzija" jer im nije uspela akcija (ili mozda jeste, namera da se Rusija uvuce u konflikt). Da li je Rusija trebalo da uradi to sto je uradila, procenite sami i ako vas interesuje, istrazite malo. Lako je generalizovati i kaciti etikete.

Komentari na ovom sajtu su odgovornost autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Vesti online.

Svi komentari prolaze moderaciju pre nego što će biti objavljeni na sajtu Vesti online.

Redakcija Vesti online zadržava pravo da komentar ne objavi ili objavi i naknadno izbriše, bez obaveze pojašnjenja autoru komentara za razloge neobjavljivanja ili brisanja.

Komentari koji sadrže govor mržnje ili nasilje, pretnje ili vulgarnosti, koji podstiču diskriminaciju na bilo kojoj osnovi i izražavaju netrpeljivost, koji ne odgovaraju temi vesti na koju se komentariše, neće biti objavljeni.

(Komentar mogu da ostave samo prethodno registrovani korisnici Vesti online)*

VAŠ KOMENTAR (max. 1000 karaktera)